7 C
Deurne
woensdag 24 april 2024
Home- DeurneCommunicatiemiddel ‘Chappe’ uit tijd van Napoleon aangekomen in Cultuurcentrum Deurne

Communicatiemiddel ‘Chappe’ uit tijd van Napoleon aangekomen in Cultuurcentrum Deurne

Je kunt het misschien het beste zien als de gsm van Napoleon; een gigantisch apparaat dat lang geleden werd gebruikt voor communicatie over lange afstanden. Voor het eindspektakel van de viering van Deurne 1300 is zo’n zogenoemde Chappe zaterdagochtend in het Cultuurcentrum in Deurne met een hoogwerker naar binnen getakeld.

De tentoonstelling van het acht meter hoge apparaat wordt komende donderdag 26 mei officieel geopend tijdens de feestelijke parade op het Martinetplein. De Chappe die nu in Deurne is aangekomen, heeft vroeger in België op een kerktoren gestaan. Het is één van de weinig overgebleven Chappe’s omdat ze door de verdere ontwikkelingen in communicatie overbodig werden en vaak werden opgestookt. Het exemplaar dat zaterdagochtend is neergezet in het Cultuurcentrum, komt uit de collectie van een museum in St. Niklaas in België dat de Chappe heeft uitgeleend voor de viering van Deurne 1300.

Dertig minuten
Met het apparaat kon Napoleon destijds in dertig minuten berichten van Parijs naar Amsterdam laten sturen. De Chappe’s werden om de 10 tot 15 kilometer geplaatst op een kerk- of watertoren of ander hoog punt. Op een vast tijdstip werden de punten bemand met telegrafisten met een verrekijker en werden berichten doorgegeven door de armen van het toestel in een bepaalde stand te zetten. Iedere stand van de beweegbare armen stond voor een woord. Vóór die tijd waren deze berichten toen nog drie á vier dagen onderweg te paard of te voet.

Durninum
De Chappe was een belangrijk communicatiemiddel in de tijd van het ontstaan van Deurne. Vandaar dat het nu ook een prominente rol krijgt in de reis van de akte waarin de plaatsnaam Durninum voor het eerst genoemd wordt. In het jaar 721 werd in dat document in Echternach informatie vastgelegd over de schenking van een hoeve en grond genaamd Durninum aan St.Willibrordus. Vanuit die hoeve is door de eeuwen heen het dorp Deurne ontstaan.

Whatsapp
Dit jaar wordt op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei net als in het jaar 721 een akte ontvangen in Deurne na een reis van vier dagen vanuit Echternach in Luxemburg. Hierna wordt met de moderne communicatiemiddelen van vandaag via Whatsapp in vier seconden aan de abt in Echternach de ontvangst bevestigd.

Feestelijke optocht
De reis van de akte begint morgen al in Echternach. Dan wordt het document getransporteerd naar Deurne. Dit gebeurt op maandag te voet, dinsdag te paard en woensdag per postduif. Op Hemelvaartsdag wordt het document vanaf het Willibrordusputje bij Meijel, op de grens van Brabant en Limburg, in een feestelijke optocht te voet met ‘Napoleon’ en per koets naar het museum Techniek met ’n Ziel in Neerkant gebracht.

Burgemeester Buter
Vandaaruit wordt een bericht naar Deurne gestuurd met de Chappe dat de akte eraan komt. Vervolgens wordt het document met koetsen naar het Fletcherhotel in Deurne gebracht. Vanaf dit moment wordt de stoet vergezeld door verschillende Deurnese verenigingen en gaat de reis richting het centrum. Hier wordt de akte uiteindelijk door ‘Napoleon’ aan burgemeester Buter van Deurne overhandigd in het Cultuurcentrum.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen