9.4 C
Deurne
vrijdag 3 februari 2023
Home- DeurneCompostfabriek in Deurne mag van provincie uitbreiden ondanks klachten omwonenden

Compostfabriek in Deurne mag van provincie uitbreiden ondanks klachten omwonenden

De provincie Noord-Brabant heeft groen licht gegeven voor de uitbreiding van afvalverwerker Attero in Deurne. Maar het ED meldt dat het aan de gemeente Deurne is om te kunnen beoordelen of de mogelijke stankoverlast toelaatbaar is en het advies daarover heeft de gemeente nog niet aan de provincie uitgebracht.

Attero heeft op 29 november een aanvraag gedaan voor een omgevingsvergunning voor de uitbreiding van de verwerkingscapaciteit van de compostfabriek aan de Energiestraat 22 in Deurne. De provincie heeft nu al laten weten die ze die vergunning gaat verlenen als er geen bezwaren komen. Wat de reden is om de aanvraag nu al goed te keuren, willen de provinciale bestuurders niet bekend maken.

‘Penetrante rottingslucht’
Niet alleen voor de gemeente Deurne een verrassing, maar ook voor de bewoners van de wijken Koolhof en Zeilberg die nu al veel geuroverlast ervaren bij wind uit het zuiden of zuidwesten. Op de app van het Brabants Burgerplatform zijn dagelijks meerdere meldingen te zien over stankoverlast uit de Deurnese wijken. Bewoners klagen over ‘penetrante rottingslucht’, ‘net alsof er een hele grote groene bak staat te meuren’ en ‘composteerbedrijf veroorzaakt wederom stankoverlast’.

Compost
Bij de locatie van Attero in Deurne wordt groente- fruit- en tuinafval uit de regio tot compost verwerkt. Het gft-afval wordt door beluchting en bevochtiging verwerkt tot een bodemverbeteraar. Bij dit proces kunnen bepaalde geuren vrijkomen die in de omgeving kunnen worden geroken door omwonenden. De compostfabriek maakt gebruik van een gaswasser voor de biofilter om die geurhinder tegen te gaan. In het ED geeft de gemeente aan dat zij inwoners die last hebben van stank, oproepen om melding te maken. De gemeente gaat dan op haar beurt de provincie aansporen om dit op te lossen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen