Dat Cor Segeren en Mieke van Gog voortaan vanuit hun woonhuis aan de Molenstraat in Deurne tegen een ruim drie meter hoge muur aan moeten kijken, vinden ze vervelend. Maar dat de vragen die ze hierover aan de gemeente hebben gesteld, na bijna een half jaar nog niet zijn beantwoord vinden ze nog veel erger.
“Je krijgt het gevoel dat je niet serieus wordt genomen in je vraag of klacht. Zeker als je dan te horen krijgt dat je brief bij het verkeerde loket terecht is gekomen, terwijl ik zowel per post als digitaal mijn schrijven aan de bekende en juiste adressen van de gemeente heb gestuurd”, legt Cor Segeren uit. “In februari is de wethouder hier al komen kijken en zouden er antwoorden komen op onze vragen maar vele brieven en mails later, heeft dat tot nu toe nog steeds niets concreets opgeleverd.”
Woningen
Cor en Mieke kochten hun huis in 2018 toen er nog geen woonbestemming voor het perceel ernaast was, vertelt Cor. “Pas toen de akte voor de koop van het huis passeerde, hoorden we dat het bestemmingsplan zou wijzigen. Daar hadden we ook wel een beetje op gerekend want het is logisch dat er op zo’n plek een woning komt staan.”
Muur
Alleen hadden ze er niet op gerekend dat hun nieuwe buurman het nieuwbouwhuis zo ver naar hun perceel zou uitbouwen en dan ook nog 3.20 meter hoog. “Die muur stond nergens in de bouwtekeningen, anders hadden wij daar wel bezwaar tegengemaakt. Maar dat mag blijkbaar onder het mom van een vergunningsvrije aanbouw”, zegt Cor.
Vergunningsvrije aanbouw
Ook in de bestemmingsplannen van het perceel uit 2018 wordt gesproken over de afstand tot de zijdelingse perceelgrens die voor een hoofdgebouw aan beide zijden niet minder mag zijn dan 3 meter. Segeren heeft echter te horen gekregen dat dit niet geldt voor een vergunningsvrije aanbouw en dat die muur er gewoon mag staan.
Geen inhoudelijk antwoord
Dat geldt volgens hem zeker niet voor de schutting die zijn buurman achteraan in de tuin heeft gezet. “Die loopt in het verlengde van de zijmuur van het pand van de buren door naar achteren en heeft dezelfde hoogte als het gebouw; 3.20 meter. Terwijl een schutting maar maximaal 2 meter hoog mag zijn. Daar wordt van gezegd dat de buurman daar een vergunning voor heeft maar dan wil ik wel eens weten van de gemeente hoe dat kan. Zo heb ik nog meer vragen gesteld over bijvoorbeeld dat er op het perceel ook te veel oppervlakte is bebouwd, maar een fatsoenlijk inhoudelijk antwoord van de gemeente blijft uit”, zegt Cor.
Geen stap verder
Het laatste dat hij heeft ontvangen, was een mail van de gemeente eind mei: “Het enige dat ik toen te horen kreeg, was dat ze bezig waren met een zorgvuldige beantwoording van onze vragen. Ondertussen zijn we al halverwege september en hebben we niets meer gehoord en zijn we dus nog steeds geen stap verder. Ik snap helemaal dat de gemeente Deurne het druk heeft met allerlei andere zaken maar laat tenminste even iets weten over dat het wat langer duurt en waarom? Je wordt op deze manier haast gedwongen om dan maar een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur.”
Aan het lijntje houden
Cor Segeren is niet van plan om het erbij te laten zitten: “We horen veel mensen zeggen dat gemeenten in het algemeen hun inwoners net zo lang aan het lijntje houden en niet reageren op vragen en klachten, zodat deze vanzelf overgaan. Het lijkt er sterk op dat dit helaas ook geldt voor het college van B&W en de gemeenteraad van Deurne.”
Nieuwe brief
In een nieuwe brief hebben Cor en Mieke deze week nu opnieuw laten weten dat ze het niet vanzelf laten overgaan. “Wij willen gewoon de door de gemeente toegezegde zorgvuldige beantwoording van onze vragen. Wij begrijpen niet waarom dat zo lang zou moeten duren, want zo ingewikkeld zijn onze vragen immers niet.”
Foto: Walter van Bussel