10.4 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneCreatieve volksmuziek van Luuk Lenders in St. Willibrorduskerk; van accordeon tot pingpongballen

Creatieve volksmuziek van Luuk Lenders in St. Willibrorduskerk; van accordeon tot pingpongballen

Luuk Lenders staat bekend als muzikale duizendpoot die op bijzonder creatieve wijze volksmuziek speelt op regelmatig drie of vier instrumenten tegelijkertijd. Daarbij gebruikt hij Ierse ‘whistles’, ocarina’s, accordeon, voetenpercussie, tafelbellen en zelfs pingpongballen. Zondagmiddag 18 februrari geeft Lenders om 16.00 uur het concert ‘Het groene woud van Luuk’ in de Sint Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne.

De 36-jarige muzikant werd geboren in Utrecht, maar groeide op in het Noord-Limburgse Meerlo. Daar ontstond zijn liefde voor Ierse, Schotse en Nederlandse volksmuziek, die ook terug klinkt in elke noot die hij uit zijn instrumenten tovert.

Ierse fluitje
Het begon allemaal met een oude elpee van de Ierse folkband ’the Dubliners’ uit de platenverzameling van zijn vader. Als kind werd Luuk betoverd door deze passievolle ritmes en melodieën, de melancholie en zeker ook dat mooie Ierse fluitje. Zo’n ‘whistle’ kocht Luuk daarom ook eentje bij de muziekwinkel in Venray.

Omdat hij graag lessen wilde volgen in het bespelen van de fluit, zocht hij naar een leraar. Tevergeefs, want die bleek er niet te zijn. Dus maakte hij het instrument zichzelf eigen door op gehoor mee te spelen met cd’s en met andere muzikanten.

Rowwen Hèze
Als tiener werd Lenders al gevraagd om mee te spelen met singer-songwriters en folkbands uit de omgeving, op feestjes in de regio en stond hij al gauw in het na-programma van Rowwen Hèze en voorprogramma van zijn geliefde Dubliners. Inmiddels studeerde Luuk accordeon aan de muziekschool in Venray en groeide zijn fascinatie voor andere instrumenten en folkmuziek.

Naast het intensieve optreden met verschillende bands, ontwikkelde Luuk zijn eigen soloprogramma. Hiervoor creëerde hij inventieve speeltechnieken om zijn instrumenten tegelijkertijd te kunnen bespelen. In de optredens neemt Lenders het publiek mee in een wervelwind van creativiteit, humor en muziek, waarbij hij de toehoorders ook trakteert op verrassende intermezzo’s met onverwachte attributen.

50 instrumenten
In oktober 2023 bracht Luuk zijn lovend ontvangen dubbelalbum ‘Het Groene Woud’ uit met 26 nummers die als centraal thema groene bossen en fluitende vogels hebben. De muzikant speelde hierbij ruim 50 instrumenten en werkte samen met onder andere Seán Cannon van The Dubliners, Kevin Conneff van The Chieftains, Hans Theessink en Beppie Kraft. Ook maakte hij zelf het artwork voor het album.

Het concert vindt plaats op zondag 18 februari om 16.00 uur in de Sint Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne. De entree is gratis. Na afloop kan een bij voorkeur digitale bijdrage worden gedaan om de Concertcyclus mogelijk te blijven maken in Deurne, waar het optreden van Luuk Lenders ook deel van uitmaakt.

Foto: Luuk Lenders

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen