10.4 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneDeurnese kunstschilder Roeland Kneepkens vertelt verhalen in verf

Deurnese kunstschilder Roeland Kneepkens vertelt verhalen in verf

Van verhalen vertellen kan de in Deurne geboren kunstschilder Roeland Kneepkens geen genoeg krijgen. Hij vertelt ze in verf en vangt ze het liefst in één beeld. Deze verhalen die gaan over mensen die elkaar ontmoeten, zijn vanaf 20 april in de ateliers van Museum De Wieger te zien.

Speciaal voor de tentoonstelling in Deurne maakte de kunstenaar ook nieuw werk. Zijn pas verschenen boek Telling Stories is tijdens de expositie ook te koop in de winkel van het museum.

Contact
Voor zijn werken heeft Kneepkens graag echt contact met de modellen die hij schildert. Het zijn familieleden, vrienden en bekenden van hem, maar ook vreemden. In dat contact observeert Kneepkens en verwondert hij zich: waarom komen mensen samen, welke kleding dragen ze, hoe maken ze plezier en wat delen ze met elkaar?

Deze fascinatie voor mensen en hun doen en laten komt duidelijk naar voren in zijn schilderijen. Een groot deel van zijn werk gaat over vriendschappen. Er zijn mensen in te zien allerlei situaties; lachend, in gesprek, proostend, genietend van lekker eten of al schakend of pokerend. De figuren zijn steeds met grote precisie en in heldere kleuren weergegeven.

Telling Stories
In het boek Telling Stories wordt het werk van Kneepkens gecombineerd met verhalen van vrienden, modellen en verzamelaars. Tijdens de opening van de tentoonstelling in Museum De Wieger zal dit boek voor het eerst gepresenteerd worden. In de expositie is werk te zien uit de gelijknamige serie Telling Stories.

Met elk schilderij vertelt Kneepkens een verhaal, maar de modellen hebben ook ieder hun eigen verhaal bij het schilderij waar ze onderdeel van zijn. En op hun beurt staat het toeschouwers vrij een eigen verhaal of interpretatie te bedenken.

Landschappen
In het Groot Atelier is werk uit de serie Forest Feasts te zien. De mystieke bosrijke landschappen bevatten hier en daar sporen van een feestje dat net voorbij is. De slingers met lampjes hangen nog in de bomen. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Roeland Kneepkens nieuw werk: landschappen én twee schilderijen die aansluiten bij de serie Telling Stories.

Roeland Kneepkens werd in 1978 in Deurne geboren. Hij studeerde in 2004 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in ‘s-Hertogenbosch. Het werk van Kneepkens was al te zien in verschillende (solo)tentoonstellingen in Nederland, maar ook in België, Frankrijk, Polen en de Verenigde Staten. Wanneer Kneepkens aan het werk is met zijn schilderkunst, heeft hij op de achtergrond altijd een stevig muziekstuk of een film aanstaan waardoor de sfeer van het schilderij mede wordt bepaald.

De tentoonstelling is van 20 april tot en met 11 augustus te zien in de ateliers van Museum De Wieger aan de Oude Liesselseweg 29 in Deurne.

Foto: Roeland Kneepkens

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen