14.1 C
Deurne
donderdag 21 september 2023
Home- DeurneCriminelen gebruiken verplichte rookmelders bij nieuwe babbeltruc

Criminelen gebruiken verplichte rookmelders bij nieuwe babbeltruc

De rookmelders die vanaf vrijdag 1 juli voor elk huis en op elke verdieping verplicht zijn, worden door criminelen gebruikt bij een nieuwe babbeltruc. Hierbij komen oplichters aan de deur om zogenaamd te controleren of je rookmelders in huis hebt geplaatst. Als ze worden toegelaten tot de woning, worden vaak verschillende waardevolle goederen en geld weggenomen.

Om geloofwaardig over te komen, gebruiken ze een zelfgemaakte identiteitskaart. De politie laat weten dat overheidsinstanties als gemeente, brandweer en politie niet zomaar controleren of je in het bezit bent van verplichte rookmelders. Ook woningbouwverenigingen komen niet onaangekondigd aan de deur om rookmelders te plaatsen, hier wordt de huurder vooraf altijd schriftelijk over geïnformeerd.

Actualiteit
De politie adviseert om nooit zomaar iemand in huis te laten. Wanneer mensen aangeven te komen namens een organisatie of bedrijf, wordt geadviseerd om te zeggen dat je dat eerst gaat controleren door te bellen met het bedrijf en doe de deur weer dicht. “Grote kans dat de oplichters in de tussentijd zijn vertrokken. Bel bij verdachte situaties direct 112”, geeft de politie aan. Criminelen haken vaak in op de actualiteit zoals nu met de rookmelders die vanaf 1 juli verplicht zijn.

Huur- of koopwoning
Of je zelf rookmelders moet aanschaffen ligt aan je woonsituatie. Als je in een huurwoning woont, neem dan contact op met je verhuurder. Die zal zorgen dat de woning wordt voorzien van de verplichte rookmelders en dat alles voldoet aan de wettelijke eisen. Heb je een eigen koopwoning? Dan kun je in Deurne eenvoudig goede rookmelders bestellen via ONS Ledenvoordeel van KBO Brabant.

Koolmonoxide
Een CO-melder in je woning is niet verplicht. De gemeente geeft aan dat het wel heel sterk wordt aangeraden, omdat een CO-melder het enige middel is dat je kan waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide in je woning. Koolmonoxide proef, ruik en zie je namelijk niet. Deze CO-melder plaats je in de buurt van je CV-ketel en/of geiser. Goede koolmonoxide melders zijn te koop in de bouwmarkt of via internet.

Heb je vragen over de nieuwe regels? Stuur dan een email naar deurne@mijnhuispast.nl met daarin je vraag en je contactgegevens. Kijk voor meer informatie op mijnhuispast.nl/deurne.

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen