8.3 C
Deurne
donderdag 25 april 2024
Home- DeurneD66 wil Kamerdebat over geurhinderwet na reportage Zembla over Deurne

D66 wil Kamerdebat over geurhinderwet na reportage Zembla over Deurne

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 heeft naar aanleiding van de reportage van Zembla over de situatie in Deurne, een Kamerdebat aangevraagd. Vorige week donderdag werd de eerste aflevering van het tweeluik ‘Stank en strijd’ uitgezonden waaruit vooral bleek dat de Wet geurhinder en veehouderij burgers nog steeds onvoldoende beschermt tegen ernstige stankoverlast. Komende donderdag is het tweede deel van de reportage te zien die werd opgenomen in Deurne.

Kamerlid De Groot die woordvoerder is voor D66 op het gebied van Landbouw en Natuur, vindt dat wetten er moeten zijn om mensen te beschermen zodat ze kunnen samenleven:  “In Deurne raakt deze samenleving ontwricht, omdat de wet tegen stankhinder niet werkt en de overheid de werkelijke stank niet meet. Namens D66 een debat hierover aangevraagd.” Tijdens de tv-opnamen van Zembla heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen al aangegeven de wet opnieuw onder de loep te willen nemen.

Op papier
Doel van de Wet geurhinder en veehouderij die in 2007 van kracht werd, was om veehouders de ruimte te bieden om te kunnen groeien en tegelijkertijd stankoverlast aan banden te leggen. Maar in de praktijk blijkt de wet omwonenden nauwelijks te beschermen, blijkt uit het onderzoek van Zembla. Op papier wordt de uitstoot door de wet weliswaar enigszins minder maar in werkelijkheid blijft de geuremissie ver boven de gestelde maximum waarden die gelden voor een gezonde leefomgeving.

‘Baggermetingen’
In deel twee van ‘Stank en strijd’ is te zien dat burgers in Deurne het vertrouwen in de overheid kwijtraken en dat een verantwoordelijk ambtenaar erkent dat ‘baggermetingen’ hebben gezorgd voor een onverantwoorde schaalvergroting van varkensbedrijven.

De uitzending van Zembla is donderdag 5 mei te zien bij BNNVARA op NPO 2 om 20.25 uur. De eerste aflevering van het tweeluik kun je terugkijken via de de website van NPO.

Foto: Zembla/BNNVARA

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen