16.6 C
Deurne
vrijdag 14 juni 2024
Home- DeurneKinderen Oekraïense vluchtelingen in regio krijgen Nederlandse taalles in Asten

Kinderen Oekraïense vluchtelingen in regio krijgen Nederlandse taalles in Asten

Naast het onderwijs dat Oekraïense kinderen in onze regio bij wijkscholen wordt gegeven, krijgen ze vanaf volgende week ook les in de Nederlandse taal bij Razom in Asten. Daar volgen ze lessen samen met andere kinderen die gevlucht zijn uit Oekraïne, deze worden door een gespecialiseerde leerkracht en een onderwijsassistent gegeven.

Vanaf dinsdag 10 mei opent Razom in Asten haar deuren voor Oekraïense kinderen van groep 3 t/m groep 8. Het is een initiatief van de stichtingen voor basisonderwijs Prodas en PlatOO. De kinderen die in Someren, Asten en Deurne verblijven, gaan elke dinsdag en woensdag naar Razom aan de Kruiskensweg in Asten waar ze in een lokaal van KC De Ontdekking onderwijs krijgen in de Nederlandse taal.

Wijkschool
De andere dagen van de week gaan de kinderen naar de school die het dichtst bij hun huidige verblijfplaats ligt. Op deze wijkschool komen ze in contact met leeftijdsgenoten die ze ook buiten schooltijd weer kunnen ontmoeten. Zo kunnen de kinderen gemakkelijker integreren in hun nieuwe omgeving. Jongere kinderen (kleuters) krijgen het onderwijs volledig op de wijkschool.

Samen
De naam Razom (Pa3om) betekent ‘samen’ en is gekozen omdat de kinderen hier in aanraking komen met een nieuwe cultuur, die voor hen samen zal gaan met hun eigen cultuur. Daarnaast volgen ze het onderwijs op twee plekken. Bij Razom samen met andere gevluchte kinderen en op de wijkschool samen met kinderen die ze in het dagelijks leven tegen kunnen komen.

De naam past ook bij de totstandkoming van de onderwijsvorm waarbij Prodas en PlatOO samen vorm en inhoud hebben gegeven aan Razom.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen