16.6 C
Deurne
vrijdag 14 juni 2024
Home- DeurneDeurne op vierde plaats in lijst van gemeenten met meeste diefstallen e-bikes

Deurne op vierde plaats in lijst van gemeenten met meeste diefstallen e-bikes

In de cijfers over het aantal diefstallen van e-bikes scoort de gemeente Deurne als één van de hoogste in heel Nederland. Alleen in de gemeenten Zandvoort, Valkenburg aan de Geul en Nijmegen worden per 10.000 inwoners jaarlijks meer e-bikes gestolen. Dat blijkt uit gegevens van de politie en Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE).

In 2021 werd in Deurne 104 keer aangifte gedaan na diefstal van een elektrische fiets. Een jaar eerder gebeurde dit 73 keer. Van gewone fietsen werd 47 keer aangifte gedaan, tegenover 75 keer in 2020. De diefstal van e-bikes ging in Deurne in een jaar tijd met 42,5 procent omhoog en de diefstal van gewone fietsen met 37,3 procent omlaag.

Helmond op achtste plaats
Omgerekend naar tienduizend inwoners werd in Deurne 32,1 keer aangifte gedaan van een gestolen e-bike. In de gemeente Zandvoort die koploper is in de lijst van e-bike-diefstallen, is dat aantal 56,5 aangiftes. In andere gemeenten om Deurne heen ligt het aantal van gestolen elektrische fietsen een stuk lager. In de lijst komt pas op de achtste plaats Helmond met 28,5 aangiftes en op de tiende plaats Venray met 27,5 aangiftes per 10.000 inwoners. Gemeenten als Geldrop-Mierlo, Asten en Gemert-Bakel volgen respectievelijk op de twaalfde, dertiende en veertiende plek.

Woningen en schuren
Het aantal aangiften van diefstallen van elektrische fietsen steeg landelijk gezien in 2021 met 25 procent. In totaal werden vorig jaar 22.593 aangiften gedaan. De meeste diefstallen vonden plaats op straat, maar ook uit woningen, schuren en andere gebouwen werden e-bikes gestolen. De Fietsersbond heeft aangegeven zich zorgen te maken en pleit voor actie. De bond vindt dat gemeenten moeten zorgen voor goede parkeervoorzieningen waar fietsers hun fiets goed aan vast kunnen maken of voor bewaakte fietsenstallingen.

Extra slot
De politie adviseert om bij het parkeren van een elektrische fiets op de openbare weg altijd de e-bike met een goed extra slot vast te zetten aan iets dat goed vaststaat in de grond zoals een fietsenrek, boom of een lantaarnpaal. Het beste kun je volgens de politie kiezen voor een bewaakte fietsenstalling waar goed gecontroleerd wordt en waar je je fiets zoveel mogelijk in het zicht van de toezichthouder kunt parkeren.

Onderzoek
In Deurne is zo’n voorziening er nog niet maar de gemeente is wel onderzoek aan het doen naar de fietsstalmogelijkheden in het centrum van Deurne. Hierbij zal worden gekeken naar het aantal geregistreerde fietsendiefstallen, de huidige fietsparkeerplaatsen en de haalbaarheid van een bewaakte fietsenstalling.

Beveiligde fietsenstalling
“Zo krijgen we een goed inzicht in de fietsparkeer-situatie in het centrumgebied op dit moment”, zegt wethouder Marinus Biemans. Er zal in het onderzoek ook naar één of meerdere potentiële locaties worden gezocht waar de ontwikkeling van beveiligde fietsenstalling kansrijk en nodig is en er wordt gekeken naar wat dit financieel gaat betekenen. Biemans licht toe: “Wat kost het om fiets-parkeren, eventueel door middel van een bewaakte fietsenstalling in combinatie met een toiletvoorziening, beter te organiseren en faciliteren in het centrum-gebied van Deurne?”

Top 20
De lijst van gemeenten in Nederland met het hoogste aantal aangiftes van e-bike-diefstallen per 10.000 inwoners in 2021 ziet er als volgt uit.

 1. Zandvoort
 2. Valkenburg aan de Geul
 3. Nijmegen
 4. Deurne
 5. Gulpen-Wittem
 6. Enschede
 7. Tilburg
 8. Helmond
 9. Ede
 10. Venray
 11. Venlo
 12. Geldrop-Mierlo
 13. Asten
 14. Gemert-Bakel
 15. Utrecht
 16. Hengelo
 17. Amsterdam
 18. Oss
 19. Schiedam
 20. Bloemendaal
- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen