12.5 C
Deurne
donderdag 23 mei 2024
Home- DeurneDada’s Troost te gast bij DMG Radio; Helmondse band vertelt over hun...

Dada’s Troost te gast bij DMG Radio; Helmondse band vertelt over hun nieuwe album

De Helmondse band Dada’s Troost is woensdagavond te gast in het DMG-radioprogramma AlterNaief. Presentatoren Dennis en Louie gaan in gesprek met de bandleden over hun nieuwe album ‘Becky Stage Ladder’ dat volgende week uitkomt.

“We willen van Pieter, Dirk en Jim alles horen over hun laatste werk en misschien hebben we ook wel de primeur van één van de nieuwe tracks”, zegt dj Dennis Mansvelders.

‘Clear Sky’
De release van het nieuwe album van de muzikanten uit Helmond staat gepland voor vrijdag 17 mei, maar ze hebben al één nieuw nummer publiekelijk gemaakt. ‘Clear Sky’ gaat over hoop in tijden van duisternis en beschrijft een turbulente periode in het leven van de bandleden. “In een donkere tijd verlangden we naar duidelijkheid, naar een heldere hemel”, legt zanger en bassist Pieter van den Berkmortel van Dada’s Troost uit.

Tekst gaat verder onder de video.

In de track combineert de band elektronische invloeden met rock-elementen en doet ‘Clear Sky’ denken aan de sound van Depeche Mode, The Editors, maar ook Hole en Nine Inch Nails. “Deze track belooft veel goeds wat betreft de rest van het album”, zegt DMG-presentator Dennis Mansvelders. “We zijn daarom ook heel benieuwd naar wat de bandleden kunnen vertellen over de anders songs en er wellicht ook al iets van kunnen laten horen. Genoeg reden dus om vanavond weer af te stemmen op DMG Radio.”

‘Brabantse Primus’
Dada’s Troost begon hun muzikale carrière met Nederlandstalige nummers, vol met satire en sarcasme, gericht op de moderne Westerse wereld. Door de basgitaar georiënteerde composities en het noise-gitaarwerk, kreeg de band al snel de complimenteuze naam ‘de Brabantse Primus’. In deze vorm bracht de band drie albums, één EP en meerdere singles uit.

In 2019 kwam het door Guido Aalbers (Live, Coldplay, QOTSA) geproduceerde album ‘De Staat van het Avondland’ uit, dat goed ontvangen werd in de bladen, zoals Aardschok (NL) en Rock Tribune (BE). De band speelde tot die tijd meer dan zestig shows en festivals en deelde het podium met bands als Prong (US) en Fleddy Melculy (BE).

Persoonlijke leven
Tijdens de coronapandemie begon bandlid Pieter van den Berkmortel te schrijven over onderwerpen die er voor hem echt toe deden in zijn persoonlijke leven, zoals verlies, verslaving en intermenselijke problemen. De teksten waren nu in het Engels, de muziek werd donkerder, melodieuzer, melancholischer, maar bevatte nog steeds de kenmerkende baslijnen.

De band begon te experimenteren met electro en instrumenten als koperblazers en mellotron, waarmee de band zich duidelijk niet meer aan een bepaald genre wilde binden. “Als je Bowie of Nick Cave bent, kun je op elk moment elk genre verkennen dat je inspireert, dus waarom zouden opkomende artiesten niet zo werken”, zeggen de bandleden.

Zomerfestivals
In december van 2022 tekende Dada’s Troost bij het Amsterdamse indielabel AudioMazed en in de eerste helft van 2023 werden drie singles uitgebracht in aanloop naar het nieuwe album dat eind 2023 zou verschijnen. Vooral ‘Visit From A Friend’ werd goed ontvangen door de internationale pers en piekte zelfs op positie 33 in de Nederlandse Indie Charts. Deze nieuwe releases vonden hun weg naar nieuwe luisteraars, waardoor de band afgelopen jaar op zomerfestivals speelde naast bands als Shame, Tramhaus en Personal Trainer.

Eind vorige maand onthulde Dada’s Troost hun nieuwe emotioneel geladen elektronische rocktrack, ‘Clear Sky’, als het laatste stuk van hun aankomende album ‘Becky Stage Ladder’.

Het interview met de Helmondse band is woensdagavond van 19.00 tot 21.00 uur te beluisteren in het programma AlterNaief op DMG Radio, te ontvangen in de regio Deurne op 106.2 FM en in heel Zuidoost-Brabant via Ziggo digitale radio op kanaal 918. Online kun je naar DMG Radio luisteren via dmgdeurne.nl en de DMG-app die gratis is te downloaden in Google Play en de App Store.

Foto: Dada’s Troost

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen