23.9 C
Deurne
maandag 22 juli 2024
Home- DeurneDe Wik in Deurne laat kleurrijk palet aan activiteiten zien tijdens open...

De Wik in Deurne laat kleurrijk palet aan activiteiten zien tijdens open dag

Koken, kienen, handwerken, darten, computeren. Het is teveel om op te noemen wat je allemaal kunt doen bij Ontmoetingscentrum De Wik. Daarom zette het centrum afgelopen zondag zijn deuren open. Belangstellenden konden zien wat er nou precies gebeurt.

Flink wat Deurnenaren grijpen deze middag aan om een kijkje te nemen in het ontmoetingscentrum aan de Hellemanstraat. Er heerst een gezellige drukte beneden in de grote zaal. De bar wordt goed bezocht. Ook boven, waar de hobbyclub en de computerclub zitten, lopen verschillende bezoekers rond.

Kennismaken
Peet Veldhuijzen, voorzitter van de stichting Gejejong/De Wik, schat in dat er gedurende de dag een paar honderd mensen waren. “Sommige buurtbewoners zijn hier nog nooit geweest. We zitten ook wel een beetje verscholen. Omdat veel inwoners niet weten wat we doen, houden we vandaag een open dag.”

Het kennismaken met de verschillende activiteiten begint al buiten. Daar staat een aanhanger vol groenten en fruit. Die komen allemaal uit de moestuin van De Wik. Die zit overigens een stuk verderop aan de rand van de Walsberg, maar de producten worden gebruikt in de keuken van het ontmoetingscentrum.

Silvia, deelnemer aan de kookclub, verwerkt de groenten en het fruit wekelijks. “Op maandag koken we met z’n allen een hele maaltijd. Soep, vlees, aardappelen, groenten en een toetje. Dat eten we daarna samen op. Voor vandaag heb ik hapjes gemaakt om uit te delen”, vertelt ze trots.

Keukenprinses
Silvia heeft een beperking, maar kan met hulp van vrijwilligers van De Wik prima haar mannetje staan in de keuken. Zo zijn er nog 149 mensen die wekelijks begeleid worden bij het deelnemen aan activiteiten.

Sinds twaalf jaar zijn dit niet alleen Deurnenaren met een beperking, maar ook mensen die zich eenzaam voelen en mensen met een kleine beurs. “Wij zijn er bijvoorbeeld ook voor ouderen”, vertelt Veldhuijzen. “Die komen hier kienen of gaan naar de liederentafel. Ons uitgangspunt is dat het leuke, leerzame en laagdrempelige activiteiten zijn.”

Dat lijkt in ieder geval goed te lukken bij de handwerkclub die boven zit. Eens in de twee weken op woensdag fröbelen ze hier van alles in elkaar. Speciaal voor vandaag maken ze sleutelhangers. De grote tafel ligt vol kralen, lintjes en glittersteentjes. De sfeer is gemoedelijk.

Handige handjes welkom
Jolanda Kuunders werkt sinds een paar jaar als vrijwilliger bij het handwerken. “Iedereen kan hier op zijn eigen niveau meedoen. We schilderen, maken stukjes, breien. Als iemand iets niet kan, help ik mee. Maar we laten de mensen zoveel mogelijk zelf doen, zodat ze trots kunnen zijn op zichzelf.”

Een deur verderop in de werkplaats staan diverse houten voorwerpen te pronken. Ze zijn gemaakt door deelnemers aan de hobbyclub. Een van hen is druk in de weer met een grote gereedschapskist. Maar als Silvia van de kookclub langskomt met appelflapjes, trekt hij zich toch even los van zijn werk.

Alle activiteiten zouden niet mogelijk zijn zonder de vele vrijwilligers die zich inzetten bij De Wik. Toch kan het ontmoetingscentrum nog wel wat creatieve geesten, handige handjes en knappe koppen gebruiken, zoals ze dit zelf noemen. Wie zich geroepen voelt, kan plaatsnemen op de ‘vacature bank’, een tweezitter in de grote zaal. Of, eenmaal thuis, mailen naar info@de-wik.nl.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen