10 C
Deurne
dinsdag 19 maart 2024
Home- DeurneDerde deel ‘Stank en strijd’ donderdag op tv; Zembla richt vizier op...

Derde deel ‘Stank en strijd’ donderdag op tv; Zembla richt vizier op industrieterrein Kranenmortel

Onderzoeksprogramma Zembla van BNNVARA is afgelopen tijd opnieuw in Deurne geweest voor tv-opnamen die donderdag 6 oktober zijn te zien in het derde deel van de documentaire ‘Stank en strijd’. Deze keer richten de programmamakers hun vizier onder meer op industrieterrein Kranenmortel in Deurne.

In deze uitzending word ingegaan op de geur van rottend gft-afval die in delen van Deurne te ruiken is als de wind verkeerd staat. Ook wordt gekeken naar de situatie in Helmond waar de geur van kippenmest doordringt tot in woningen. Zembla onderzoekt waarom burgers die vechten voor een gezonde leefomgeving, verdwalen in een juridisch doolhof.

Omwonenden zijn het zat
“De stank komt van nabijgelegen industrieterreinen waar afval en mest wordt verwerkt. Omwonenden zijn het zat. Maar als ze bij het bevoegd gezag navraag doen en proberen iets aan de overlast te doen, lopen ze vast”, legt onderzoeksjournalist Ton van der Ham uit. Hij maakte ook de eerste twee delen  van de documentaire ‘Stank en strijd’ waarvoor hij begin dit jaar vier maanden in Deurne verbleef en onderzoek deed.

Schadelijke stoffen
In september was het Zembla-team opnieuw in Deurne voor het derde deel waaruit blijkt dat er bij omwonenden terechte onrust is over industrieterrein Kranenmortel. “Ze maken zich zorgen om hun gezondheid, want wie weet eigenlijk hoeveel schadelijke stoffen er hun wijk in waaien? Zo komt in de uitzending onder andere de mestverwerker van Aldenzee aan bod en gaan we in op de vraag waarom het zo enorm stuift als ze bij Aldenzee puin storten en verplaatsen”, zegt Van der Ham.

Milieuregels
Verder wordt in dit deel van ‘Stank en strijd’ kritisch gekeken naar de vergunning van afvalverwerker Attero in Deurne en de manier waarop omgevingsdienst, de gemeente en het bedrijf met klachten zijn omgesprongen. “De omgevingsdiensten die erop moeten toezien dat bedrijven de milieuregels naleven, functioneren niet goed zo bleek vorig jaar uit onderzoek. En dan treedt op 1 januari ook nog eens de nieuwe omgevingswet in werking. Volgens minister De Jonge worden procedures simpeler en krijgen burgers meer inspraak, maar is dat wel zo? Ook voelen burgers zich in Deurne overvallen door uitbreidingsplannen en worden er wel erg ruime vergunningen gegeven”, zegt Zembla-journalist Ton van der Ham.

Het derde deel van Stank en strijd van Zembla is donderdag 6 oktober te zien bij BNNVARA op NPO 2 om 20.25 uur en wordt herhaald op donderdag 13 oktober op NPO 2 om 9.30 uur.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen