14.3 C
Deurne
maandag 27 mei 2024
Home- DeurneDeurne is klaar voor eindelijk weer een echte carnaval

Deurne is klaar voor eindelijk weer een echte carnaval

Geen coronaregels, verplichte doorstroomevenementen of andere beperkingen; dit jaar kan er eindelijk weer een echte carnaval worden gevierd. Deurne is er klaar voor en dat begon vrijdagochtend al met de traditionele bezoeken van de carnavalsverenigingen aan de verschillende basisscholen in de gemeente.

Vrijdagavond trekt vanaf 20.00 uur een karavaan van negen Deurnese artiestengroepen van kroeg naar kroeg voor de twintigste editie van Kommer en Kwijl. In Deurne en de Zeilberg kunnen carnavalsvierders in verschillende horecagelegenheden dan al helemaal in de stemming komen.

DMG Carnavalskraker
Zaterdagmiddag verzamelen de carnavalsverenigingen op de Markt in Deurne voor de sleuteloverdracht die start om 14.00 uur met daarna het kapellenfestival en om 15.30 uur treden de drie artiesten of groepen op die op de eerste, tweede en derde plaats zijn geëindigd bij de DMG Carnavalskrakerverkiezing.

Peelstrekels
Bij De Peelstrekels in Deurne wordt zaterdagavond alles uit de kast gehaald bij Naar De Klote dat plaatsvindt in Gastrobar Jut en Jul. Er zijn optredens van Lightstars Revisited, De Hôsbengels, Bart van Lierop en DJ Mark-E. Aansluitend kunnen de bezoekers ‘op de eikes’ bij Prins Thijs.

Optocht
Na de carnavalsmis die dit keer plaatsvindt in de St. Jozefkerk op zondagochtend om 10.30 uur gaan de deelnemers van de grote optocht in Deurne zich zondagmiddag om 12.30 uur opstellen bij het Stationsplein. Om 13.30 uur trekt de stoet aan carnavalswagens via de Spoorlaan en Stationsstraat naar de Markt en daarna via de Visser naar de Kruisstraat waar de optocht wordt ontbonden. Hierna volgt de prijsuitreiking van de kinderoptocht en de grote optocht. De Peelstrekels gaan zondagavond verder met carnaval vieren en bezoeken daarbij verschillende cafés in het centrum van Deurne.

Gehaktbal
Op Rozenmondèg bezoeken de leden van De Peelstrekels ORO ‘t Rijtven en in de avond kunnen in het Cultuurcentrum in Deurne de stembanden worden getest bij Deurne zingt mee. Bij De Peelstrekels begint de dinsdag om 10.30 uur met het Ukkepukkenbal gevolgd door het nieuwe carnavalsevenement van De Peelstrekels genaamd Gehaktbal. Dennie Christian is de hoofd-act bij de carnavalsmiddag met optredens van tonprater Berry Knapen, zangduo Echt Faut en lokale artiesten Wissiknie en Meisjes met Rode Jasjes. De Hôsbengels zorgen met hun Ere-Hôsbengel voor de muzikale omlijsting als hofkapel van De Peelstrekels. ’s Avonds wordt afgesloten door De Peelstrekels in Gastrobar Jut en Jul en zal om precies middernacht de Peelstrekelpop op de Markt worden verbrand.

Pottenbakkers
Bij de Pottenbakkers is vrijdagochtend gestart met het bezoek aan basisschool Zeilberg en aansluitend de kinderoptocht. Vrijdagavond haakt ook de Zeilberg aan bij Kommer en Kwijl met optredens in Den Draai aan de Blasiusstraat. Op zaterdag wordt begonnen met de sleuteloverdracht in de Zeilberg waarna kinderbal de Pôtjes plaatsvindt en ’s middags de sleuteloverdracht op de Markt wordt bijgewoond. De Pottenbakkers sluiten de zaterdag af met een feestavond in hun residentie. Na de carnavalsmis op zondag is er in de Zeilberg een carnavalsbrunch in Den Draai en aansluitend op de grote optocht in Deurne is er een kindermiddag in de horecagelegenheden van de Zeilberg. Zondagavond is er opnieuw een feestavond in Den Draai.

Fruitmanden
De Pottenbakkers beginnen maandag 20 februari traditiegetrouw met het ziekenbezoek en rondbrengen van de fruitmanden. Daarna volgt de optocht van de Zeilberg met aansluitend de prijsuitreiking in Zaal de Zwaan. In de avond wordt er weer gefeest in de residentie in Den Draai. Op dinsdag is er de boerenbruiloft waarbij Janus van de Kling en Nella Feunkap om 15.00 uur in de onecht verbonden worden op het kerkplein in de Zeilberg. Hierna volgt de receptie in Zaal de Zwaan en is er in Den Draai het Minisoosbal. De carnaval wordt afgesloten met een feestavond in de residentie van de Pottenbakkers.

Heikneuters
De Heikneuters in de St. Jozefparochie starten op vrijdagavond om 22.00 uur met Leut op ’t Perron. Op zaterdag komen ze om 11.11 uur in Café ’t Perron bij elkaar voor de officiële start van de carnaval en om 12.49 uur hijsen ze de vlag bij ‘t Hofke van Marijke. Zaterdagavond is er de receptie van de 66ste Prins Stef d’n Uurste en Prinses Mieke met een afterparty. Na de optocht in Deurne is er het Kneuterkes kinderbal in ‘t Hofke van Marijke. Zondagavond vindt van 21.00 tot 23.30 uur het cafébezoek plaats bij ’t Ankertje.

Surpr(HEI)se show
De boerenbruiloft wordt bij de Heikneuters op maandag om 13.00 uur gehouden en op dinsdag is er vanaf 13.30 uur de Surpr(HEI)se show. Om 19.00 uur wordt afscheid genomen van de Kneuterkes, het boerenbruidspaar en de Prins der Heikneuters. Woensdag is het bij de Heikneuters tijd voor het zult happen en haringschillen.

Dorstvlegels
In Vlierden wordt bij de Dorstvlegels op vrijdagavond om 19.00 uur gestart met de receptie voor Prinses Angèle. Op zaterdag barst het carnavalsfeest helemaal los in Dorstvlegelland met de Vliercantus in MFA ’t Huis met een optreden van Groots met een valse G. Van 21.30 uur tot 00.30 uur gaat de grootste cantusband van Nederland daar de zaal op z’n kop zetten.

Vette Brass(ie)
Op maandag vindt in Vlierden om 11.30 uur de optocht plaats gevolgd door het Maandagmiddagbal om 14.30 uur in ’t Huis met de prijsuitreiking van de optocht. Voor de kinderen is er die middag Kleintje Carnaval. De dag erna is er om 15.30 uur Vette Brass(ie) in de Grote Dinsdagmiddagshow en de afsluiting van de carnaval in Vlierden start dinsdag om 19.30 uur.

De Kei
CS De Kei in Liessel trapt het carnavalsweekend vrijdag af met de Vrijgezellige Avond. Op zaterdag presenteren De Vrienden van Lijssel Live, Lijssel op Volle Toeren met vanaf 20.30 uur in gemeenschaphuis De Kastanje onder meer optredens van De Vier Viltjes, Wai Drie, Henny van Leunen, DJ Maurice en DJ Timmetje. Op zondag is er in Liessel de optocht met aansluitend de prijsuitreiking. Daarna volgt de Rozen Mondeg en op dinsdag is er de boerenbruiloft.

Peelpluimen
In Helenaveen is vrijdagochtend door de Peelpluimen een schoolbezoek gebracht aan basisschool De Peelparel en vanaf 18.30 uur is er in de Gouden Helm de Avond voor de Ouderen. Op zaterdag vertrekken de leden om 13.00 uur bij In d’Ouwe Peel richting Deurne voor de sleuteloverdracht in Deurne. De Peelpluimen zijn op zondag weer present voor de carnavalsmis en diezelfde dag is er om 14.00 uur in de Gouden Helm de Jeugdreceptie en Kids on Stage.

Optocht
De optocht in het Peelpluimenrijk begint dinsdag 21 februari om 14.00 uur en aansluitend is er om 18.00 uur de prijsuitreiking in de Gouden Helm. De carnaval wordt dinsdagavond voor de jeugd afgesloten vanaf 19.30 uur in de Gouden Helm en door de Peelpluimen vanaf 20.30 uur bij In d’Ouwe Peel.

Ulewappers
Vrijdagmiddag is de carnaval in Neerkant om 15.00 uur gestart met de receptie van het Jeugdcarnaval. Daarna is er om 17.30 uur wat lekkers te eten waarna om 18.11 uur 2 uurkes veuraf start in Gemeenschapshuis De Moost. Nadat de Ulewappers zaterdag de sleuteloverdracht in Deurne hebben bijgewoond, vieren ze in de avond het carnavalsfeest in Café De Peet en bezoeken ze Instuif Downside in zaal De Moost. Op zondag is het in Neerkant tijd voor de optocht waarna de prijsuitreiking en aansluitend een feestavond plaatsvinden in de zaal van Café De Peet.

Hummeltjesbal
Op maandag worden de ziekenbezoeken afgelegd en is er na een carnavalsetentje het Hummeltjesbal voor de kinderen dat start om 14.30 uur. Maandagavond vindt in de zaal van Café De Peet om 20.30 uur een feestavond plaats. Dinsdag is bij de Ulewappers gereserveerd voor de KBO-middag in De Moost en met 3 uurkes achteraf wordt dan de carnaval afgesloten in Café De Peet. Nagenieten van de carnaval doen ze in Neerkant op woensdagavond vanaf 20.00 uur met het herring sjelle in Café De Peet.

Hellevègers
Carnaval 2023 is vrijdag bij de Hellevègers gestart met een bezoek aan Basisschool Tijl Uilenspiegel voor het Schoolcarnaval en de optocht. Vrijdagavond maakt de residentie van Prins Rob d’n Uurste en Prinses Moniek deel uit van de Kommer en Kwijl route. Het is voor de eerste keer dat de karavaan met negen artiesten bij Ontmoetingscentum De Wik langsgaat. De carnavalstrein dendert verder met zaterdag 18 februari traditioneel het Hellevègersbal met optredens van de dansmarietjes, ‘Toon Hermans’, DJ Peerke en Prins Rob d’n Uurste en Jeugdprins Tim d’n Uurste.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen