7.3 C
Deurne
zaterdag 27 april 2024
Home- DeurneDeurne koploper in terugdringen leegstand; 'winkel wordt woning formule' blijkt succesvol

Deurne koploper in terugdringen leegstand; ‘winkel wordt woning formule’ blijkt succesvol

De leegstand van winkels is in de gemeente Deurne met meer dan een derde afgenomen in 2021. Samen met de gemeenten Oss, Gouda en Ridderkerk is Deurne koploper als het gaat om het terugdringen van leegstaande panden. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Locatus.

Ook landelijk gezien is er een lichte daling van 7,5 naar 6,8 procent te zien in de leegstand van panden in het afgelopen jaar. Dat komt volgens het Utrechtse bureau vooral doordat de ombouw van retail-panden naar een andere functie steeds vaker voorkomt.

Leegstaande winkels
Dat is ook in Deurne de oorzaak van het afnemende aantal leegstaande winkels. De ombouw van lege zakelijke panden in onder meer de Kerkstraat, Molenstraat, Stationsstraat, Stationsplein en Helmondseweg, zijn daar een voorbeeld van. Op andere plaatsen maken bedrijfspanden plaats voor nieuwe woningbouw zoals op de plek van het oude postkantoor waar appartementencomplex de Posthoek komt te staan en de Vijfsprong, waar appartementen worden gebouwd op de plek van het voormalig notariskantoor aan de Lage Kerk.

Centrumvisie
Deze koers komt ook overeen met de centrumvisie van de gemeente Deurne. Het uit 2019 stammende plan werd door de gemeente met onder meer ondernemers en het centrummanagement opgesteld. Het winkelgebied werd toen geteisterd door leegstand en onder de noemer van ‘place to buy’ naar ‘place to be’ ging het roer om.

Omzetten
Hoewel het ombouwen van winkel naar woning in Deurne vooralsnog gebeurt in zogenoemde ‘aanloop straten’ naar het centrum, is de vraag wat deze ontwikkeling doet met de omzetten van de winkel die wel blijven bestaan. Want de daling in leegstaande panden wordt volgens onderzoeksbureau Locatus niet veroorzaakt doordat het zo goed gaat met de detailhandel. Corona treft ondernemers hard en zelfs met de financiële steun van de overheid, staan sommige winkels op omvallen.

Leegstand
De afgenomen leegstand komt ook niet door nieuwe winkels die starten maar door een steeds groter aantal leegstaande gebouwen dat wordt omgebouwd naar een andere functie. Dat is door de grote woningnood, in de meest gevallen dus woonruimte. Ook de extreme prijzen op de woningmarkt spelen een rol. Waar eerst winkelpanden een veel grotere waarde hadden, leveren sommige woningen nu zelfs meer op. Gert Jan Slob van Locatus zegt in het rapport: “Pakweg vijf jaar geleden kon het verstandig zijn om een winkelpand voor langere tijd leeg te laten staan, omdat een nieuwe huurder voor een winkel vele malen meer opbracht dan de verhuur als woning.”

Subsidie
Daarnaast zijn de meeste gemeenten een stuk makkelijker geworden in het veranderen van de bestemming van een pand. Vroeger moest je als ondernemer bergen verzetten om je winkelpand te kunnen verkopen om er dan woningen van te laten maken. Tegenwoordig zijn er zelfs gemeenten waar je subsidie krijgt, als je winkelruimte laat omkatten naar woonruimte. Ook in Deurne wordt deze ontwikkeling ondersteund. Wethouder Marinus Biemans legt uit: “We hebben niet voor niets een stimuleringsregeling waarbij de gemeente meebetaalt aan de kosten van een schetsplan of een haalbaarheidsonderzoek.” Ook is er een aanjaagteam dat dient als vraagbaak voor ondernemers en pandeigenaren die een winkel tot woning om willen dopen.

Supermarkten
Er blijkt uit het onderzoek van Locatus niet in hoeverre de overgebleven winkeliers eventueel profijt of juist last hebben van een toename van woonruimte in het centrum. Voor sommige winkeliers kan het betekenen dat de omzet omhoog gaat omdat de toename van bewoners in het centrum, ook een groei betekent aan dagelijkse behoeften. Supermarkten, slagers, bakkers en groenteboeren zullen het dus waarschijnlijk toejuichen. Maar er is grote kans dat de winkels die het moeten hebben van de ‘shopping experience’, er misschien juist een negatief effect van ondervinden. Dit zijn vaak de winkeliers die ook al veel last hebben van de concurrentie van online-winkels zoals modezaken en elektronicazaken.

Dichte gordijnen
Lopen de winkelende inwoners van Deurne straks langs de dichte gordijnen van mensen die voortaan in een omgebouwde winkel wonen om daarna pas bij de mooie etalage van hun favoriete winkel te komen? In andere provincies die al langer te maken hebben met deze verschuiving, zijn de meningen niet onverdeeld positief: “Dat is slecht voor de reuring. Je kijkt geen etalage meer in, je ziet alleen maar gordijnen”, zegt de eigenaar van een schoenenzaak tegenover het Noordhollands Dagblad.

Hoe het voor Deurne uitpakt, zal de toekomst moeten uitwijzen. Feit is dat er landelijk 1756 minder panden verpieteren dan aan het begin van 2021, dat is een afname van 11 procent in één jaar.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen