8.1 C
Deurne
zaterdag 20 april 2024
Home- VlierdenVlierdense dirigent Sander Teepen coacht bekende Nederlanders in Maestro: ‘Meer dan wat...

Vlierdense dirigent Sander Teepen coacht bekende Nederlanders in Maestro: ‘Meer dan wat heen en weer zwaaien’

Dirigent Sander Teepen coacht in het populaire tv-programma Maestro van AVROTROS bekende Nederlanders bij het dirigeren van een orkest. Tegenwoordig woont hij in Den Bosch maar zijn roots en hart liggen in Vlierden, vertelt hij zaterdagochtend in de DMG-radioprogramma Deurne Draait Door.

“In Vlierden is het hele avontuur met Maestro eigenlijk zo’n beetje begonnen. Bij een concert van Harmonie Deurne was ik samen met twee andere dirigenten, Martien Maas en Eric Swiggers en toen zijn eigenlijk een beetje de eerste ideeën over Maestro ontstaan. Een beetje het Vlierdens dirigenten collectief”, lacht Teepen.

‘Muziek én sport’
Al op vroege leeftijd kreeg hij te maken met muziek. Zijn ouders zaten bij de harmonie en speelden trompet en zijn oudere zus speelde fagot. “Bij ons was het vroeger muziek én sport. Dus logisch dat ik ook geïnteresseerd raakte in muziek en begon met hobo spelen. Maar ik was vooral gefascineerd door die man die daar voor dat orkest stond, de dirigent. Al snel ging ik thuis staan dirigeren voor mijn ouders en zus en wist ik dat ik hiermee verder wilde”, legt Sander uit.

Zootje
Hij geeft nu in het tv-programma een spoedcursus dirigeren aan de deelnemers van de wedstrijd met Bekende Nederlanders. Die rol heeft hij overgenomen van Henrik Schaefer, die eerder coach was maar dit seizoen onderdeel is van de jury. Voor Teepen is Maestro een droom die uitkwam, toen hij werd gevraagd als coach voor het programma. “Ik was al eerder bij het programma betrokken om buiten de uitzending muziekstukken in te studeren met het orkest. Nu als coach op tv is het helemaal mooi omdat je dan deelnemers begeleidt die soms totaal geen muzikale achtergrond hebben en toch verrassend goed uit de hoek komen. Maar het is ook weer heel hilarisch als ze er juist een zootje van maken.”

‘Echt contact maken’
Bij dirigeren komt meer kijken dan de meeste mensen denken, legt Teepen uit: “Het is meer dan een beetje heen en weer zwaaien met een stokje. Een orkest kan tot op zekere hoogte ook best in hun eentje zonder dirigent vooruit maar ergens gaat het dan toch een keer mis. Het is een grote groep muzikanten die allemaal tot een eenheid moeten worden gebracht en als dirigent neem je ze mee door een muziekstuk. Dan weer wat zachter, dan weer sterker of langzamer. Je moet echt contact maken met alle orkestleden.”

Kunstje
Waarom de tv-serie Maestro zo goed scoort, weet Teepen zelf eigenlijk ook niet. “Misschien is het dat mensen nu zien dat het niet een kunstje is en dat ze wordt uitgelegd hoe alles precies werkt. Of dat mensen het leuk vinden om BN’ers op hun bek te zien gaan. Of misschien vinden ze de muziek gewoon heel mooi. Het is sowieso geweldig om te zien hoe de kandidaten groeien en feeling krijgen voor maatsoorten en alle andere dingen die komen kijken bij het vak.”

Finale
Zondag 9 januari is de halve finale in het programma Maestro en de week er op de finale. Of er nog een nieuw seizoen met Sander als coach in zit, durft hij nog niet met zekerheid te zeggen: “De laatste keer dat ik de mensen sprak van AVROTROS, gaven ze aan heel blij te zijn met mij dus ik sluit niet uit dat je me nog vaker terug gaat zien.”

Sander Teepen is geboren in Deurne maar verhuisde al snel met zijn familie naar Vlierden. Op 8-jarige leeftijd begon hij met hobospelen. Hij studeerde aan het Fontys conservatorium bij Herman Vincken. Als hoboïst remplaceerde hij bij onder meer Het Residentie Orkest, Philharmonie Zuidnederland, Het Gelders Orkest, Het Brabants Orkest en Het Limburgs Symfonieorkest. Daarnaast is hij verbonden aan het Anemos Arts Ensemble, bestaande uit musici van philharmonie zuidnederland.
Hij volgde directielessen bij onder andere Jan Stulen, Otto Tausk en Jac van Steen. Directie masterclasses volgde hij bij Jorma Panula, Paavo Jarvi, Neeme Jarvi en Leonid Grin. Sinds 2012 nam Sander met diverse podiumprijzen deel aan verschillende dirigentenwedstrijden. Zo won hij in 2012 de dirigentenwedstrijd bij het MAV Symfonisch Orkest in Budapest, in 2013 de juryprijs bij de Blue Danube Opera dirigentenwedstrijd, in 2014 de ‘George Enescu Philharmonic orchestra prize’ bij de Jeunesses Musicales Boekarest dirigentenwedstrijd en in 2015 werd hij tweede bij de Blue Danube Opera dirigentenwedstrijd.
Dit leidde tot diverse samenwerkingen in binnen- en buitenland. Zo dirigeerde hij operahuizen in Ostrava en Stara Zagora en was hij gastdirigent bij het Moldova Philharmonic Orchestra in Iași en het Banatul Philharmonic Orchestra in Timișoara. In Nederland dirigeerde hij onder andere het Residentie Orkest, het Metropole Orkest, Het Gelders Orkest, het Noord Nederlands Orkest en philharmonie zuidnederland. In  het voorjaar 2018 was hij werkzaam als assistent-dirigent bij de Nederlandse Reisopera (Der fliegende Holländer). Ook ontving hij de dirigenten-beurs 2018 van Het Kersjes Fonds.
In seizoen 2018-2019 debuteerde hij bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Studenten Kamerorkest en de Staatsphilharmonie Košice. Ook is hij benoemd tot assistent-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Dit seizoen zal hij verder een vervolg geven aan zijn gastdirecties bij het Residentie Orkest, het Metropole Orkest, philharmonie zuidnederland, het Banatul Philharmonic Orchestra Timișoara en het operahuis Divadlo Antonina Dvoraka Ostrava (Lady MacBeth of Mtsensk).

Foto: Jostijn Ligtvoet Fotografie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen