16.6 C
Deurne
maandag 25 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneDeurne met ruim 600 legale wapens boven landelijk gemiddelde, maar toezicht door...

Deurne met ruim 600 legale wapens boven landelijk gemiddelde, maar toezicht door politie staat onder druk

Het aantal vergunde wapens in Deurne ligt boven het landelijk gemiddelde. Uit de meest recente cijfers van de politie blijkt dat er in totaal 608 legale wapens in omloop zijn in onze gemeente, die in bezit zijn van 173 inwoners met een wapenvergunning. Hoewel de politie afgelopen week meldde dat het toezicht op legaal wapenbezit goed op orde is, worden niet alle bezitters gecontroleerd.

De werkdruk op de afdelingen Korpscheftaken, die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op legaal wapenbezit, is hoog. “De controle van verlofhouders staat mede daardoor onder druk”, zegt de politie. Die moet bij alle mensen die een wapen bezitten, minstens één keer in drie jaar een onaangekondigd huisbezoek uitvoeren, waarbij wordt gecontroleerd of het wapen volgens de regels is opgeborgen in een kluis en de bezitter ‘stabiel’ is. Maar in de periode van 2019 tot 2021 bleek maar 61 procent van de wapenbezitters in Deurne te zijn gecontroleerd.

Regio
In onze regio zijn in absolute aantallen de meeste vergunde wapens en wapenvergunningen te vinden in Helmond. Daar bezitten 364 personen in totaal 1182 vergunde wapens.

Opvallend is dat het wapenbezit en het aantal vergunninghouders een stuk hoger ligt in de Limburgse gemeenten in onze regio dan bij de meeste Brabantse buren. In Peel en Maas zijn 1013 legale wapens in omloop, verspreid over 310 eigenaren en in gemeente Horst aan de Maas hebben 304 wapenbezitters in totaal 965 wapens in bezit.

In Someren en Asten ligt het legaal wapenbezit het laagst van de hele regio. Daar hebben 130 personen een wapenvergunning in Someren en zijn er 351 vergunde wapens. In Asten zijn er 209 legale wapens in bezit van 73 personen.

Schietvereniging
In totaal hebben in Nederland ruim 60.000 mensen een legaal vuurwapen in huis. Veel van hen zijn jagers of leden van een schietvereniging. In 2011 zijn de controles aangescherpt toen na de schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn bleek dat de dader een wapenvergunning had.

Dat de controles de laatste jaren toch niet voldoende zijn geweest, erkent ook adviseur Korpscheftaken Toon Moeskops: “De huiscontroles hebben waarde. We stellen vast of de vergunde wapens goed en veilig zijn opgeborgen en we hebben contact met de verlofhouder. De norm van honderd procent controle per drie jaar is er dan ook niet voor niets. Tussen 2013 en 2019 lukte het ons wel om de norm te halen en naar die situatie moeten we terug.”

Stabiliteit
Ondanks de hoge werkdruk en het niet behalen van de ‘honderdprocentnorm’ voor thuiscontroles is het toezicht op legaal wapenbezit in ons land volgens Moeskops op orde: “Wie een wapenvergunning aanvraagt, moet aan strenge eisen voldoen. En wie eenmaal een vergunning heeft, krijgt met meer te maken dan alleen een huiscontrole. Zo moet elke verlofhouder zich jaarlijks bij de politie melden voor verlenging van het verlof en daarbij schriftelijke verklaringen van drie referenten overleggen. Als zij twijfelen over de stabiliteit van de verlofhouder hebben zij de voortdurende plicht om dat te melden.”

Toch ging het begin dit jaar helemaal mis in Weiteveen, waar Richard K. als sportschutter een wapenvergunning had en na een conflict de twee kopers van zijn huis doodschoot met een wapen dat hij niet in bezit had mogen hebben. “Via het systeem BlueView krijgen we direct een melding als een verlofhouder met de politie in aanraking komt. En besturen van schietverenigingen kunnen zorgen signaleren via een landelijk meldpunt of rechtstreeks bij Korpscheftaken”, aldus Moeskops.

Uitbreiding korps
Om de druk op de afdelingen Korpscheftaken te verlichten en ervoor te zorgen dat de politie haar controlerende en toezichthoudende taak optimaal kan uitvoeren, wordt de formatie van Korpscheftaken de komende jaren met zo’n 40 fulltimers uitgebreid. “Het is een uitdaging om de huidige en nieuwe vacatures op te vullen. Het werk bij Korpscheftaken is belangrijk, maar wel anders dan ander politiewerk. Bovendien hebben wij net als iedereen te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. Daarom kijken we nu ook nadrukkelijk naar niet-executieve mensen met een bestuursrechtelijke achtergrond”, zegt Moeskops.

Daarnaast is een digitale transformatie ingezet die de administratieve druk bij Korpscheftaken moet verlichten en onderzoekt de politiek of de geldigheidsduur van een vuurwapenverlof kan worden verlengd van één naar drie of vijf jaar. Een commissie onder leiding van oud-Kamerlid Chris van Dam adviseerde dit eind 2022. “De politie staat hier positief tegenover”, aldus Toon Moeskops.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen