16.2 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneEuropese subsidie van 2,5 miljoen wacht op ideeën voor toekomstbestendige Brabantse Peel

Europese subsidie van 2,5 miljoen wacht op ideeën voor toekomstbestendige Brabantse Peel

Het subsidieloket voor LEADER De Brabantse Peel is donderdag officieel geopend. In dit Europees subsidieprogramma is 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor ideeën die zorgen voor een toekomstbestendige Brabantse Peel.

Het gebied waar het geld voor bestemd is, strekt zich uit vanaf Noord-Limburg tot en met Maashorst en het Land van Cuijk. Bij LEADER is het de bedoeling dat projecten worden gestart voor en door inwoners. Hiervoor mogen zij zelf ideeën aanleveren.

Groot en klein
Het subsidieprogramma biedt niet alleen financiële steun, maar ook begeleiding. Initiatiefnemers worden geassisteerd van projectidee tot subsidieaanvraag. Hiervoor staan de LEADER-coördinator en de leden van de LAG (Lokale Actie Groep) klaar. Voor kleine ontwikkelprojecten is een subsidie van minimaal 3.000 tot maximaal 15.000 euro mogelijk. Voor grote impactprojecten is een subsidie beschikbaar van minimaal 15.000 tot maximaal 125.000 euro.

De Brabantse Peel is niet het enige LEADER-gebied. Door heel Nederland zijn er al eerder vergelijkbare projecten gestart. Zo opende een groep inwoners in Leusden de Ambachtshoeve, het Lerend Netwerk Boerenambachten. Hier brengen ouderen, die de landbouwambachten nog meester zijn, hun kennis over op jongeren. In Winschoten werd een oud leegstaand schoolpand getransformeerd tot kinderdagverblijf. En in Utrecht werd de app Mijn Boerderijtje ontwikkeld, waar mensen uit de stad via hun telefoon kunnen ‘meeboeren’ op het platteland.

Begeleiding
Sinds gisteren kunnen projectaanvragen uit de Peel worden ingediend bij subsidieloket Stimulus. Op de website  van deze organisatie vind je alle informatie die helpt om de aanvraag voor te bereiden en om te kunnen zien of deze voldoet aan de voorwaarden. De Lokale Actiegroep (LAG) van LEADER De Brabantse Peel beoordeelt vervolgens of ingediende initiatieven in aanmerking komen voor de officiële subsidieaanvraag.

LEADER de Brabantse Peel wordt ondersteund door de gemeenten Deurne, Asten, Boekel, Gemert-Bakel, Laarbeek, Land van Cuijk, Someren, Maashorst, Helmond, het oostelijke gedeelte van de gemeente Meierijstad en waterschap Aa en Maas. Innovatiehuis de Peel is penvoerder van het programma.

Lees ook: Peel krijgt Europese subsidie van 2,5 miljoen voor verbetering leefbaarheid platteland

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen