10.4 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneDeurne opnieuw best gewaardeerde station van Brabant

Deurne opnieuw best gewaardeerde station van Brabant

Net als in 2022 is Deurne ook het afgelopen jaar door reizigers verkozen tot het best gewaardeerde station van Brabant. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2023 die dinsdag is gepubliceerd. Dit is een jaarlijks onderzoek dat Ipsos I&O in opdracht van NS en ProRail uitvoert. Dit keer werd 83.162 mensen om hun mening gevraagd over de kwaliteit van stations in Nederland.

Reizigers gaven het station van Deurne in 2023 het rapportcijfer 7,7, dat is een tiende hoger dan het jaar ervoor. Vierlingsbeek volgt na Deurne met een 7,7 in de lijst met best gewaardeerde Brabantse stations op de tweede plaats en Heeze belandde met een 7,6 op de derde plaats.

Plaats 29
Ook landelijk gezien steeg station Deurne in de ranglijst. In 2022 eindigde Deurne als nummer 48, vorig jaar belandde het Deurnese station op plaats 29. Het meest gewaardeerde station van Nederland is opnieuw Klimmen-Ransdaal op de Zuid-Limburgse Heuvellandlijn. Het kreeg van reizigers afgelopen jaar een 8,7 en behaalt daarmee de hoogste score ooit van een station sinds de waardering gemeten wordt.

Het stationsgebied in Deurne heeft in de laatste jaren een grote transformatie ondergaan en dat is terug te zien in de resultaten van de Stationsbelevingsmonitor. In 2022 werd Deurne voor het eerst het best gewaardeerde station van Brabant, maar ook in de jaren ervoor eindigde het Deurnese station elke keer al in de top 10.

Voorbeeldfunctie
Door het initiatief van Michel Lintermans om met Coöperatie Stationspark te zorgen voor een prettigere stationsomgeving, is Deurne een voorbeeld geworden voor andere nog kille en ongezellige stations in Nederland. De Deurnese aanpak bleef niet onopgemerkt en zorgde er in 2019 zelfs voor dat het station van Deurne een prijs in een Britse verkiezing won van mooiste stations.

Daarnaast is er in 2020 in de Tweede Kamer een voorstel van het CDA aangenomen met station Deurne als inspiratiebron. Hierin is bepaald dat ondernemers en bewoners voortaan zelf hun plaatselijke station moeten kunnen opknappen.

Deurne is daar volgens de politieke partij een goed voorbeeld van met de realisatie van de muurschildering met bekende Deurnenaren, het watertappunt, een elektrische fietspomp, een schaak- en damtafel, het paneel met de songtekst ‘Tijd Genoeg’ van Ernst Jansz, het beeld van Joep Coppens en een moestuin. Ook de huiselijke inrichting van de stationsrestauratie Daily Deurne is bewust gericht op het creëren van een gezellige plek voor reizigers. De horecazaak draagt al 9 jaar bij aan de prettige omgeving op het Deurnese station.

Sfeerloos
Iets waar ze in Lage Zwaluwe nog wat van op kunnen steken, want het station daar is geëindigd op de laatste plaats van heel Nederland met een 4,6. Ondanks verbeteringen, zoals vernieuwing van het perron en de verlichting, blijven reizigers de omgeving sfeerloos vinden. Het station ligt op afstand van het dorp en naast de snelweg. NS en ProRail doen onderzoek hoe ze het station kunnen verbeteren. Ook Den Helder Zuid ontving een onvoldoende van reizigers (5,4).

“De twee stations met een onvoldoende laten duidelijk zien hoe belangrijk de verbinding tussen station en omgeving is. De stations zijn functioneel op orde, maar ze liggen te ver van de bewoonde wereld. Een station krijgt pas een ziel als het verbonden is met zijn omgeving”, zegt directievoorzitter Sebastiaan de Wilde van NS Stations.

“Niet voor niets is wat ons betreft het station een belangrijk knooppunt voor meer dan alleen de trein. Het is een essentiële voorwaarde bij de inrichting van stationsgebieden, aanpassingen aan stations en afgelopen jaar hebben ook 89 initiatieven van omwonenden, sociale ondernemers en andere maatschappelijke partners een plek gekregen op onze stations”, aldus De Wilde.

Lees ook:

Foto: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen