11.7 C
Deurne
maandag 26 september 2022
Home- DeurneDeurne vangt tijdelijk 225 asielzoekers op in Sporthal De Kubus

Deurne vangt tijdelijk 225 asielzoekers op in Sporthal De Kubus

In Deurne worden vanaf 24 augustus tijdelijk ongeveer 225 vluchtelingen opgevangen in Sporthal De Kubus. De asielzoekers zullen daar maximaal drie weken verblijven. De gemeente komt hiermee tegemoet aan het verzoek van de landelijke overheid om te helpen bij de opvang. Omwonenden van de sporthal in de wijk Heiakker zijn maandag door de gemeente op de hoogte gesteld in een brief.

Burgemeester Greet Buter legt uit dat de tijdelijke crisisopvang noodzakelijk is vanwege de schrijnende situatie: “Het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Ter Apel loopt over en er is nu sprake van een crisissituatie. De staatssecretaris heeft opdracht gegeven aan de Veiligheidsregio’s om per regio vluchtelingen op te vangen. Wij hebben vervolgens binnen de Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant besproken wat de mogelijkheden zijn. Deurne heeft die mogelijkheden en in navolging van gemeenten als Best, Waalre en Heeze-Leende draagt ook Deurne graag haar steentje bij om deze vluchtelingen tijdelijk onderdak te bieden en deze humanitaire noodsituatie op te lossen.”

Overlast
Inwoners die bang zijn voor mogelijke overlast, hoeven zich volgens de gemeente geen zorgen te maken. “Deze asielzoekers zijn al tijdelijk opgevangen in de gemeenten Best, Waalre en Heeze-Leende en ook daar zijn geen noemenswaardige problemen geweest”, meldt de gemeente. Die geeft ook aan dat er in Deurne wat betreft overlast een zero-tolerance-beleid wordt gehanteerd. “Overlast betekent voor de betreffende asielzoeker: direct de opvanglocatie verlaten en terug worden begeleid naar Ter Apel. Wij gaan daar echter niet van uit”, geeft de gemeente aan.

Professionele begeleiding
Projectleider Wally Paridaans van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost meldt dat de vluchtelingen op de locatie voortdurend worden begeleid: ”Op de locatie van de sporthal worden de mensen opgevangen met bed, bad, brood en bescherming. Dit betekent dat de vluchtelingen tijdelijk alleen even met het hoogstnodige worden opgevangen. We zorgen bijvoorbeeld voor een bed, voor eten en sanitaire voorzieningen. En we regelen dat er 24 uur per dag, 7 dagen in de week professionele begeleiding, toezicht en beveiliging aanwezig is. Op die manier borgen we een probleemloos verblijf voor de asielzoekers en voor de omgeving.”

Normaal gebruik
De asielzoekers gaan na het verblijf van ongeveer drie weken in Deurne naar een andere opvanglocatie van het COA, buiten de gemeente Deurne. Sporthal De Kubus wordt vanaf 14 september weer klaar gemaakt voor normaal gebruik.

Informatieavond
Op donderdag 11 augustus is er een informatieavond gepland vanuit de veiligheidsregio en de gemeente Deurne. Inwoners met vragen kunnen dan om 19.30 uur terecht in Sporthal De Kubus aan De Meent 1 in Deurne. Om de avond bij te wonen, moet je je wel van te voren aanmelden via crisisopvang@deurne.nl.

Vakantie
Omdat al veel mensen op vakantie zijn, is er ook op maandag 22 augustus van 19.00 uur tot 20.00 uur nog een inloop-uur waarbij mensen van de Veiligheidsregio, de crisisopvang en de gemeente klaar zullen staan in Sporthal De Kubus om vragen te beantwoorden.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen