4.6 C
Deurne
zaterdag 24 februari 2024
Home- DeurneDeurne wordt proeftuin; hulpvraag belangrijker dan regels

Deurne wordt proeftuin; hulpvraag belangrijker dan regels

Deurne wordt binnenkort het toneel voor een revolutionaire proef op het sociale vlak. Regels en protocollen zijn niet meer leidend wanneer inwoners zich melden met een probleem, maatwerk wordt het toverwoord.

Het is aan de orde van de dag in Nederland; mensen hebben een probleem en willen dit oplossen. Vaak is er een voor de hand liggende oplossing, maar regelmatig kan die niet ten uitvoer gebracht worden omdat deze niet in lijn ligt met de protocollen. Gevolg is dat hulpvragers verdrinken in de stroom van regels en beperkingen en dat hulpverleners zich met de rug tegen de muur gezet voelen. Iets dat makkelijk lijkt, wordt ingewikkeld en vaak duur. Te gek voor woorden, vindt wethouder Marnix Schlösser.

Drie vragen
Vanaf 30 september gaat er een proef van start waarbij de Gemeente Deurne, Zorgboog, GGZ Oost-Brabant, LEVgroep, Bergopwaarts, Savant, Bijzonder Jeugdwerk, SMO, ORO en Senzer met elkaar optrekken. Sociale zaken zullen benaderd worden vanuit drie vragen: wat wil de inwoner, wat heeft hij nodig en wat kan hij zelf. Binnen de deelnemende organisaties krijgen medewerkers de vrijheid om te denken in oplossingen. Boerenverstand is in de proef leidend. Wanneer er een einde komt aan de wirwar aan regels, ontstaat ruimte voor logische oplossingen en is de weg ernaartoe recht en overzichtelijk.

Grootschalige uitrol
In het klein is deze proef al uitgevoerd in Oss, hier werd deze werkwijze getest in één wijk. Deurne is pionier wat betreft de grootschalige uitrol van het concept.

Te stom voor woorden
Schlösser kent legio voorbeelden van het niveau ‘te stom voor woorden’. En juist om díé situaties draait de proeftuin. Het experiment is geslaagd wanneer de inwoners van Deurne tevredener zijn over de zorg die hen geboden wordt. De verwachting is dat er efficiënter gewerkt kan worden, waardoor mensen niet meer van het kastje naar de muur gestuurd worden. Omdat de route naar de juiste hulp korter is, zal deze in veel gevallen ook goedkoper zijn.

De proef zal twee jaar duren. In de loop daarvan kunnen andere instellingen zich ook aansluiten.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen