4.5 C
Deurne
woensdag 29 november 2023
Home- DeurneDeurne wordt met zonnepark De Vlaas energieneutrale gemeente

Deurne wordt met zonnepark De Vlaas energieneutrale gemeente

Op vrijdag 16 november is in Deurne het zonnepark De Vlaas geopend. Met dit grootste postcoderoosproject van Nederland zet Deurne een flinke stap op weg naar een energieneutrale gemeente in 2050. In 2019 gaat de gemeente Deurne – samen met inwoners, bedrijven en organisaties – verder aan de slag om dit doel te bereiken.

Wethouder Marinus Biemans (duurzaamheid): “Ik feliciteer initiatiefnemer Energyport Peelland van harte met het bereiken van dit voor Deurne belangrijke resultaat. Ook spreek ik mijn waardering uit voor het vertrouwen dat de inwoners hebben getoond door mee te investeren in dit project en op die manier hun eigen duurzame energie op te wekken. Dankzij dit project gaat één op de 25 gezinnen in de gemeente Deurne in één klap over op duurzame energie.”

Duurzaamheidsambities
In het raadsprogramma 2018-2022 zijn stevige ambities opgenomen op het gebied van duurzaamheid. Met de vaststelling van de begroting 2019 door de gemeenteraad kan de gemeente aan de slag om deze ambities waar te maken. De gemeente gaat onder andere aan de slag met het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen en verschillende projecten op het gebied van energie en duurzaamheid. Ook wil de gemeente inzicht en grip krijgen op de enorme transitie die op onze gemeenschap af komt. Daarbij is de insteek om iedereen actief mee te nemen maar ook verantwoordelijkheid te laten nemen. De gemeente gaat in gesprek met inwoners, bedrijven en organisaties om hen mee te nemen in de vraag ‘wie kan wat doen?’ om energieneutraal te worden. Verder blijft de gemeente samen optrekken met Energyport Peelland en natuur- en milieucentrum De Ossenbeemd.

Erfpacht en subsidie
Het zonnepark De Vlaas is gerealiseerd op een terrein van de gemeente Deurne. De gemeente heeft deze grond voor 30 jaar in erfpacht uitgegeven. Ook heeft zij een subsidie beschikbaar gesteld om het project mogelijk te maken. De plek waar de zonnepanelen liggen, was eerst een braakliggend terrein met een verontreinigde bodem. Nu het zonnepark er ligt, is het een gebied geworden met een belangrijke waarde voor de Deurnese gemeenschap.

Op de foto voormalig weervrouw Helga van de Leur, die de genodigden toespreekt in zalencentrum Van Bussel.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen