Dave van Hattem uit Deurne heeft als eerste in Nederland een bijzondere sprinkhaan ontdekt die normaal niet voorkomt in ons land. Vlakbij zijn werk bij Center Parcs in America zag hij het beestje zitten. Van Hattem dacht dat het een vrij normale sprinkhaan was en maakte een foto die hij op de website waarneming.nl zette. Even later reageert Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten en blijkt het te gaan om de eerste ‘Iris Oratioria’ die ooit in ons land is gesignaleerd.
“Ik had een foto gemaakt van een Europese bidsprinkhaan, dacht ik. Maar dit blijkt een uniek diertje te zijn”, vertelt Dave van Hattem. Noordijk bevestigt dat het gaat om een bijzondere vondst: “Dit is niet de Europese bidsprinkhaan, maar Iris Oratoria. Een soort die nog niet eerder voor Nederland is gemeld.”
Violetbruine oogvlekken
Het dier komt voor in het zuiden van Europa, het Midden-Oosten, West-Azië en de Verenigde Staten. Hij is ongeveer 6,5 cm lang en kan worden onderscheiden van andere bidsprinkhanen door een roodoranje vlek op de buikzijde, zijn grootte en vorm. Hij heeft ook violetbruine oogvlekken die zichtbaar worden als de vleugels zijn uitgevouwen.
Die kenmerken kreeg Dave uit Deurne ook te zien toen hij dichterbij het dier kwam: “Bij mijn werk liep hij over de rand bij het meer en een heuveltje. Toen ik hem benaderde begon hij zich groot te maken. Ik heb snel de foto gemaakt en het beestje met rust gelaten voor het geval er een nest of iets in de buurt zou zitten.”
Meegelift
Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten gaat verder onderzoek doen naar de ‘Iris Oratioria’ waar nog zelfs niet eens een Nederlandse naam voor bestaat omdat hij in ons land niet voorkwam. Het is op dit moment ook nog niet duidelijk hoe het dier hier terecht is gekomen.
Mogelijk is de sprinkhaan meegelift op planten die in Zuidoost-Europa worden gekweekt en naar tuincentra in Nederland worden vervoerd, maar het kan ook zijn dat hij met iemand is meegereisd die op vakantie is geweest in de natuurlijke habitat van de ‘Iris Oratioria’.
Foto: Dave van Hattem