23.1 C
Deurne
donderdag 25 juli 2024
Home- DeurneDeurnenaren in bijstand mogen voortaan 1.800 euro aan giften ontvangen; ‘Meer financiële...

Deurnenaren in bijstand mogen voortaan 1.800 euro aan giften ontvangen; ‘Meer financiële ruimte en rust’

Inwoners van de gemeente Deurne die een bijstandsuitkering ontvangen mogen vanaf volgende maand voortaan jaarlijks giften tot 1.800 euro ontvangen zonder dat zij dit hoeven te melden. Ook hebben deze giften geen invloed op hun uitkering. Nu is dat bedrag nog 1.200 euro, maar vanwege de stijgende kosten van levensonderhoud is door uitkeringsinstantie Senzer en gemeente Deurne besloten de regeling te versoepelen.

In juli vorig jaar is in de gemeente Helmond een motie aangenomen voor verruiming van het giftenbeleid, waarbij ook aan andere gemeenten in de arbeidsmarktregio de oproep werd gedaan om te bespreken of zij hier ook toe bereid zouden zijn.

Gemeente Deurne wil inwoners ondersteunen door nu ook de giftenlimiet te verhogen. “Dit kan inwoners meer financiële ruimte en rust bieden. Op deze manier wordt de bestaanszekerheid van bijstandsgerechtigden beter ondersteund”, zegt wethouder Riny van Rinsum. “In lijn met de verhoging van de giftenlimiet in andere gemeenten is daarom gekozen tot het verhogen van de limiet tot 1.800 euro.” De verruiming wordt per 1 juli van dit jaar ingevoerd.

Hoewel de bevoegdheid tot het verhogen van deze limiet ligt bij het dagelijks bestuur van Senzer vinden de bestuurders van de uitkeringsinstantie dat het hier eigenlijk een landelijk vraagstuk betreft. De landelijke overheid zou volgens de organisatie moeten zorgen voor een toereikend sociaal minimum dat bijstandsgerechtigden voldoende bestaanszekerheid geeft. Omdat dit nu nog niet landelijk is geregeld, nemen lokale bestuurders op verschillende plaatsen in het land de beslissing om inwoners die dat nodig hebben, steun te geven door middel van plaatselijke initiatieven.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen