26.1 C
Deurne
donderdag 18 augustus 2022
Home- DeurneDeurneNU stelt vragen over oproep van burgemeester om omgekeerde vlaggen te verwijderen

DeurneNU stelt vragen over oproep van burgemeester om omgekeerde vlaggen te verwijderen

Politieke partij DeurneNU heeft raadsvragen gesteld naar aanleiding van de oproep van burgemeester Buter om alle omgekeerde vlaggen te verwijderen uit de openbare ruimte voor het einde van dit weekend. De partij wil onder meer weten hoe de omgekeerde vlaggen de openbare orde verstoren en hoe deze een groter risico vormen voor de verkeersveiligheid dan bijvoorbeeld reclameborden.

De oproep van burgemeester Buter bleek afgelopen donderdag een averechts effect te hebben. Dezelfde avond gingen boeren massaal aan de slag om op elk kruispunt en rotonde tussen Deurne, Vlierden en Liessel vlaggen of spandoeken te hangen. Ook de Rabobank en het gemeentehuis werden voorzien van vlaggen.

Geen overlast
Ruud Kuijpers van DeurneNU vraagt zich af of de oproep tot het weghalen van de vlaggen in de openbare ruimte wel nodig is. “Tot op heden is ons niets bekend over hinder of overlast die wordt veroorzaakt door vlaggen. In vergelijking met andere regio’s, zoals de Achterhoek en Twente, zijn de vlaggen in Deurne niet zo aanwezig in het straatbeeld. Daarnaast zijn de in het straatbeeld zichtbare vlaggen voornamelijk te vinden op grond die in privé-eigendom is”, stelt Kuijpers.

Recht van demonstratie
Daarom wil de partij van de burgemeester weten hoeveel klachten er zijn ingediend bij de gemeente over overlast van omgekeerde vlaggen in de openbare ruimte. Ook wil de fractie van DeurneNU weten in hoeverre het recht van demonstratie is meegewogen in het besluit om de vlaggen te verwijderen.

In gesprek gaan
Buter geeft aan dat ze de zorgen van de boeren goed begrijpt maar om dan het gemeentehuis vol te hangen vindt ze een stap te ver, meldt Omroep Brabant. Ze geeft aan dat boeren altijd welkom zijn voor een gesprek met haar: “Mocht iemand er behoefte aan hebben om met mij hierover te spreken, dan is een afspraak via het reguliere telefoonnummer van de gemeente zo gemaakt.”

‘Beter dan rotzooi op de snelweg’
Verder wil de burgemeester graag in gesprek met Mario Berkers van ZLTO De Peel en zijn collega’s. Tegenover het ED geeft Buter aan dat ze niet op zoek is naar polarisatie: “Ik heb hier een grens te stellen. Maar ik wil graag met hen kijken naar hoe het wel kan.” Berkers van ZLTO De Peel vindt dat Buter op een meer tactische manier had om kunnen gaan met de situatie zodat de kans op escalatie minder wordt. “Ik denk nu vooral: laat dit even hangen tot de gemoederen weer bedaard zijn. Dit is toch veel beter dan rotzooi op de snelweg”, meldt Berkers tegenover het ED.

Vandaag weghalen
De vlaggen en andere uitingen moeten volgens de eerdere oproep van burgemeester Buter uiterlijk vandaag worden weggehaald, anders gaat de gemeente deze verwijderen. Op dit moment hangen de vlaggen en andere spandoeken die donderdagavond werden aangebracht, nog wel in lantaarnpalen op verschillende plaatsen in de gemeente Deurne.

Foto: Martien van Dam

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen