5.8 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- DeurneDeurnese Annabel startte met aromatherapie om anderen te helpen: ‘Geuren doen iets...

Deurnese Annabel startte met aromatherapie om anderen te helpen: ‘Geuren doen iets met mensen’

Ruiken, de meeste mensen denken er niet zo bij na. Maar Annabel van Nunen uit Deurne heeft er min of meer haar beroep van gemaakt. Sinds december runt ze Aromabel, een praktijk voor aromatherapie en massage.

Al van kleins af aan heeft Annabel een bijzondere interesse in geuren en smaken. “Als ik bij iemand op schoot zat, rook ik meteen wat voor parfum die op had. Die geur herkende ik dan bijvoorbeeld van een tante. Mijn ouders zeiden: ‘Die kleine ruikt echt alles’.”

Haar uitzonderlijke geurvermogen ontwikkelde zich verder doordat haar ouders haar mee de natuur in namen en haar allerlei kruiden lieten ruiken. Van haar moeder kreeg de Deurnese haar eerste, echte etherische olie. “Dat ruikt heel anders dan parfum, zuiverder. Toen raakte ik verslingerd aan de natuurlijke geuren van bomen, planten, bloemen en kruiden.”

Aromatherapie in de ouderenzorg
Tot haar twintigste deed ze weinig met deze aanleg. Toen ze ging werken als woon- en activiteitenbegeleider in de ouderenzorg, gerontopsychiatrie om precies te zijn, kreeg ze de kans zich te verdiepen in aromatherapie.

“Toen ontdekte ik wat geuren met mensen kunnen doen. Er was een meneer op mijn afdeling die, vooral ’s nachts, last had van angsten en luchtwegproblemen. Voor hem deed ik een mix van eucalyptus- en lavendelolie in een diffuser op zijn kamer. Hij sliep meteen beter. De arts op de afdeling stond open voor mijn aanpak. Zo kwamen de oliën, afgestemd per patiënt, op de medicatielijst.”

Annabel was goed in haar werk. Ook al kreeg ze privé het nodige voor haar kiezen, ze wist altijd alle ballen hoog te houden. Tot ze, een aantal jaren geleden, last kreeg van duizeligheid en focusproblemen. Fysiek bleek er niks mis. “Hoe veel ik ook gaf om de ouderen waarvoor ik zorgde, het werd me gewoon teveel.”

Carrièreswitch
Ze besloot een opleiding te volgen in aromatherapie en massages en behandelingen met etherische oliën. Aanvankelijk paste ze haar kennis toe bij vrienden en familie, maar sinds december dus in haar eigen bedrijf Aromabel. “Ik word zen van mijn nieuwe werk. Ik voel geen druk meer en mijn klachten zijn verminderd.”

De Deurnese helpt haar klanten op verschillende manieren. “Sommige willen gewoon ontspannen als ze hier op de massagetafel liggen, maar er zijn ook mensen die met specifieke klachten komen. Aromatherapie kan bijvoorbeeld prima ingezet worden tegen pijn en is ook goed voor spier- en gewrichtsproblemen. Ik kan per individu een persoonlijke olie samenstellen.”

Ze is haar ouders dankbaar dat ze het geduld hadden om haar reukvermogen verder te ontwikkelen. Indirect werkt haar vader ook een beetje mee in haar zaak. “Hij heeft een grote wei waar Sint-Janskruid in groeit. Daar pluk ik bloemetjes van om, naast mijn andere producten, zelf olie van te maken.”

Foto’s: Annabel van Nunen/Babette Margés

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen