9 C
Deurne
vrijdag 15 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneDeurnese Arno Knapen gaat in de rol van Jan van de Ven...

Deurnese Arno Knapen gaat in de rol van Jan van de Ven ‘Trug noa Heuze’

Hij woont al jaren in Deurne, maar komende twee weekenden gaat Arno Knapen letterlijk en figuurlijk terug naar zijn ‘roots’ in Heusden voor het openlucht theaterspektakel ‘Trug noa Heuze’. Hij is maar een klein radertje in de grootse voorstelling waaraan wel honderd mensen voor en achter de schermen meewerken. Toch vervult hij een belangrijke gedeelde hoofdrol in het verhaal over het leven van de Heusdense Jan van de Ven.

Het hele spektakel wordt uitgevoerd door inwoners van Heusden of oud-inwoners zoals Knapen. “Ja daar kom ik oorspronkelijk vandaan. Via Liessel ben ik uiteindelijk in Deurne beland. Dus wat betreft voldeed ik al meteen aan die eis om mee te mogen doen”, lacht Arno. Zijn interesse in het acteren is in zijn jeugd ook in Heusden ontstaan waar Knapen bij de plaatselijke toneelvereniging actief was: “Dus ook op die manier is het meedoen met ‘Trug noa Heuze’ voor mijzelf ook echt thuiskomen.”

100-jarig bestaan
Het stuk van toneelvereniging Onderling Kunst Genot (OKG) en Seniorenvereniging Heusden begint met de geboorte van Jan en neemt de toeschouwers mee met alles wat hij meemaakt tot aan zijn honderdste levensjaar. De eerste voorbereidingen voor het theaterstuk werden al gestart in 2019 en het verhaal moest eigenlijk al in 2021 tijdens het 100-jarig bestaan van Heusden tot leven komen. Door de coronapandemie werd de uitvoering echter uitgesteld en besloten de initiatiefnemers om er in elk geval een openlucht voorstelling van te maken voor het geval corona opnieuw de kop op zou steken.

‘Meerdere Jannen’
Achteraf gezien een goede keuze, ook al is corona verleden tijd. “Mede doordat het in de buitenlucht plaatsvindt, is de hele voorstelling heel groot opgezet”, vertelt Arno Knapen. Hij vervult samen met nog twee andere spelers de rol van Jan van de Ven wiens levensverhaal wordt verteld. “Omdat het hele leven van de geboorte van Jan tot zijn honderdste verjaardag in beeld wordt gebracht, hadden we meerdere ‘Jannen’ voor deze rol nodig. Ik speel Jan in de periode van de jaren ’70. Een tijd die het wat oudere publiek heel herkenbaar zal voorkomen.”

Herkenbare dingen
Het verhaal gaat weliswaar over de fictieve persoon Jan van de Ven die een gezin heeft met vijf kinderen, maar tegelijkertijd zijn er heel veel dingen in het theaterstuk verwerkt die op waarheid gebaseerd zijn. “Dat is de kracht van ‘Trug noa Heuze’. Niet alleen de herkenbare dingen zoals de brommers en tv-programma’s uit die tijd komen voorbij, maar ook lokale dingen die toen speelde. Zoals bijvoorbeeld dat Jan wat met Lena kreeg uit Someren en zij zwanger raakte van hem. Dat was toen beste een dingetje, want Heusden en Someren was toen nog water en vuur”, legt Knapen uit.

Brand van 1947
Ook in de andere perioden die het publiek te zien krijgt uit het leven van Jan van de Ven, zijn echt gebeurde dingen verwerkt. Het eerste deel gaat over de geboorte van Jan. Het tweede deel speelt zich af rond 1947, toen er een grote brand is geweest in Heusden waarbij elf boerderijen in vlammen opgingen. Dit gedeelte loopt door tot de jaren ’50, het zijn de jeugdjaren waarin Van de Ven zijn vrouw leert kennen. Na de pauze komt het publiek terecht in het leven van Jan in 1976 en tot slot komt het feest aan de orde waarbij wordt gevierd dat de fictieve hoofdpersoon honderd is geworden. De vier gedeeltes uit het leven van Jan worden aan elkaar gepraat door twee Heusdense engelen, die speciaal voor deze gelegenheid terug zijn geroepen om hun kennis over het dorp nog eens te delen.

‘Witte da nog’
“Ik denk echt dat veel mensen zoiets zullen hebben van: ‘oh ja, witte da nog’ en ‘och, da was toen mi die en die’. Oude winkels die er toen waren, zijn in het script verwerkt en ook dingen die toen speelden in de dorpspolitiek of bijvoorbeeld de Mariaschool waar toen de keuze voor gemaakt moest worden: opknappen of platgooien”, vertelt Knapen. Toch ligt niet alles helemaal vast van wat er in het verhaal gebeurt. “Soms denk je als speler ineens: ‘laat ik dat eens een keer zo doen’. Dat pakt vaak goed uit en dan wordt de verhaallijn aangepast. Maar het is ook wel eens zo dat regisseur Silvia Driessen zegt dat het leuk bedacht is, maar dat we het zo niet gaan doen.”

Veel vrijheid
Arno is wel blij dat de spelers veel vrijheid krijgen: “Door de oefeningen die we al vanaf de herfst van vorig jaar doen, komen ook bij de spelers wel eens ideeën naar boven, waar je van denkt: ja dat is een stuk beter. Dat is ook heel mooi aan de samenwerking; dat de input van elke persoon die er aan deelneemt, wordt meegenomen. Het verhaal dat we vertellen, heeft zich eigenlijk tijdens de oefeningen nog verder ontwikkeld. Ik heb wel eens een repetitie over moeten slaan en dan kom je volgende keer weer wel en heb je ineens zoiets van: ‘dat deden we toch anders?’ Dan blijkt dat er iemand een goeie spontane inval had en werd het script een beetje aangepast.”

Vrachtwagenchauffeur
De 48-jarige Knapen is in het dagelijks leven jarenlang werkzaam geweest als vrachtwagenchauffeur waarbij hij vaak dagelijks alleen onderweg was. Niet de meeste ideale omgeving voor een aankomend acteur. “Tegenwoordig werk op de planningsafdeling van datzelfde transportbedrijf. Daar heb ik al wat meer interactie met mensen, maar het is nou niet echt zo dat ik daar baat bij heb in mijn acteren”, legt Knapen uit.

DMG Radio
Wel heeft hij in het toneelwerk iets aan een andere hobby: “Ik ben ook dj bij DMG Radio en maak elke zondagmiddag van 17.00 tot 19.00 uur het radioprogramma De Muziekfontein, waarin ik alles van vinyl draai. Daarbij moet ik als presenator ook min of meer een acteur zijn, maar dan zonder een camera erbij. Het werkt beide kanten op: als toneelspeler heb ik ook voordeel van het presenteren op de radio en als dj is het weer goed om acteerervaring te hebben.”

Gemêleerd gezelschap
Bij de voorstelling is ook rekening gehouden met de expertises van elke toneelspeler. “Ik zelf ben niet zo muzikaal, dus daarom zing ik tijdens het stuk geen solo’s. Dat moet je mij echt niet laten doen, want dan gaan de mensen gillend naar huis”, lacht Knapen. Gelukkig is er voor het publiek genoeg muzikaal talent onder de spelers die de zang van de acteur compenseren en worden ze ondersteund door de boerenkapel. “Mooi is ook dat we met de spelers een heel gemêleerd maar ondertussen hecht gezelschap hebben. Er doen echt van allerlei mensen mee in de leeftijd van 3 tot 85 jaar. Die heel jonge spelertjes komen in actie bij het begin van het verhaal als Jan wordt geboren en dan dartelen zij als broertjes en zusjes over het toneel”, legt Arno Knapen uit.

Indrukwekkend
Het publiek kan tijdens de vier voorstellingen op een tribune plaatsnemen waar plaats is voor 220 mensen. Er worden voorzieningen aangebracht waardoor ook mindervaliden het stuk kunnen bezichtigen in de bossen van Misty Fields. “Het ziet er echt prachtig uit. Heel indrukwekkend omdat het zo groots is opgezet”, vertelt Arno Knapen “Er is in de openlucht een gedeelte waar een huiskamer en slaapkamer is opgebouwd en waar je als toeschouwer in kunt kijken. Aan de andere kant staat een kroeg waarin ook scènes worden gespeeld. In het midden is een open gedeelte waar de stukken worden uitgevoerd die zeg maar in de buitenlucht plaatsvinden.”

Pittig
De première van ‘Trug noa Heuze’ vindt plaats op vrijdag 16 juni, daarna wordt het stuk nog uitgevoerd op zaterdag 17 juni, vrijdag 23 juni en zaterdag 24 juni. Een stevige opgave voor alle spelers en medewerkers achter de schermen. “Dat wordt inderdaad pittig, maar ik heb er enorm veel zin in om nu na al die maanden van oefenen het ‘in het echt’ te kunnen spelen. En dat ook nog eens vier keer in twee weekenden. Misschien dat er zelfs nog een vijfde show komt, als blijkt dat de interesse voor het stuk groter is dan het aantal mensen die terecht kunnen tijdens de vier dagen. Dan komen we gewoon nóg een keer ‘Trug noa Heuze’”, zegt Knapen.

Meer informatie en tickets vind je op hartvanheuze.nl.

Foto’s: Arno Knapen/DMG/Siris

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen