7.7 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneDeurnese burgemeester voelt zich thuis op de radio tijdens ‘meeloopstage’ bij DMG:...

Deurnese burgemeester voelt zich thuis op de radio tijdens ‘meeloopstage’ bij DMG: ‘Een leerzame plek’

De Deurnese burgemeester Greet Buter moest zaterdagochtend op tijd haar bed uit, want ze wilde wel eens met eigen ogen zien wat er allemaal achter de schermen gebeurt bij de lokale omroep van haar gemeente. Tijdens haar ‘meeloopstage’ bij DMG presenteerde ze van 09.00 tot 12.00 uur samen met dj Ivan van Oosterhout het radioprogramma Deurne Draait Door.

“Ontzettend leuk om te doen. Ik heb ook wel wat met radio, dus in die zin ook wel een buitenkansje voor mij vandaag”, vertelt de burgemeester.

Goed beeld krijgen
Buter heeft de afgelopen tijd bij verschillende afdelingen in het Huis voor de Samenleving meegelopen om te zien hoe het werk er daar aan toegaat, maar ook buiten het gemeentehuis gaat ze regelmatig ergens op bezoek om een ochtend of middag mee te draaien.

“Ik vind dat je als burgemeester een goed beeld moet krijgen van wat er nou allemaal in de samenleving gebeurt. Zo ben ik al eens soep wezen opscheppen bij de Nieuwenhof, wat heel erg gezellig was. Bij de Speuldries heb ik bijvoorbeeld pleisters mogen plakken, want er gebeurt natuurlijk wel eens wat in een speeltuin. Ook ben ik bij een groep van vrouwen met een niet-Nederlandse achtergrond geweest die in onze samenleving een plekje proberen te vinden en dat lukt heel goed”, zegt Buter.

Deurnese samenleving
Daarom wilde de burgemeester ook eens een kijkje nemen bij DMG. Met de nieuwswebsite is ze al bekend: “De site van DMG bekijk ik minimaal twee keer per dag”, vertelt Greet Buter. Om ook in de praktijk mee te maken wat er allemaal achter de schermen gebeurt, kwam ze bij de lokale omroep van Deurne ook een paar uurtjes zelf de handen uit de mouwen steken.

Zaterdagochtend kon Buter bij DMG ervaren hoe de meest uiteenlopende inwoners en organisaties uit de Deurnese samenleving allemaal samenkomen in het radioprogramma Deurne Draait Door. Veel van de nieuwsonderwerpen die werden behandeld en interviews die plaatsvonden waren voor Greet Buter geen onbekende zaken. Maar deze keer kon ze als tijdelijke dj van DMG toch net even wat andere vragen stellen dan normaal als burgemeester.

Bibliotheek
Directeur Robin Verleisdonk van Bibliotheek Helmond-Peel kwam in de studio vertellen over de ruimere openingstijden die nog dit jaar gaan gelden voor de Deurnese bieb, maar ook legde hij uit dat de bibliotheek een steeds bredere functie krijgt en steeds meer mensen de weg weten te vinden naar de nieuwe locatie in het Huis voor de Samenleving. De burgemeester haakte daar als kersverse medepresentatrice meteen op in: “Ik vraag soms wel eens aan mensen die daar een krantje zitten te lezen, waarom ze naar de bibliotheek komen. Ze zeggen dan vaak dat het toch een mooie manier is om even naar buiten te gaan. Daarnaast heeft niet iedereen een abonnement op een krant.”

“De Apollo was toch altijd een begrip in de hele regio, jarenlang. Ik vroeg me af of Mario nog zelf herinneringen heeft aan bijvoorbeeld dat legendarische optreden van de Backstreet Boys.”

Ook bij het interview met Mario Martens die discotheek Apollo wil ombouwen tot 31 appartementen, was burgemeester Buter toch wel benieuwd naar de vele bijzondere muziekoptredens die er in het uitgaanscentrum in het verleden hebben plaatsgevonden: “De Apollo was toch altijd een begrip in de hele regio, jarenlang. Ik vroeg me af of Mario nog zelf herinneringen heeft aan bijvoorbeeld dat legendarische optreden van de Backstreet Boys.”

Martens legde uit dat die boyband toen op het juiste moment was geboekt toen ze in Nederland nog voet aan de grond moesten krijgen. En dat tegen de tijd dat het optreden plaatsvond, ze ineens wereldberoemd waren. “Backstreet Boys was heel leuk, maar wat ik zelf nog eigenlijk veel leuker vond, is dat eigenlijk alles dat Nederland en België rijk is aan grote artiesten, zoals onder meer Anouk, Kane, Di-rect en Clouseau allemaal in de Zeilberg hebben opgetreden”, aldus Mario Martens.

Uniek
Bij het interview met Michel Lintermans kreeg de burgemeester de gelegenheid om hem te feliciteren met de prijzen die hij en Coöperatie Stationspark hebben gewonnen in Groot Brittannië : “Het is natuurlijk heel mooi dat het station in Deurne op de manier in de prijzen valt. Dat laat wel zien dat we uniek zijn”, zei Buter.

Zelfs op haar vrije dag kwam de burgemeester toch nog een collega van de gemeente tegen. Wethouder Tom Oomen was samen met organisator Robert Hoelen in de DMG-radiostudio voor een interview over de beurs Peelland in Business.

Leerzame plek
Aan het einde van haar ‘meeloopstage’ bij DMG concludeerde dat de burgemeester dat ze een ochtend heeft doorgebracht op een ‘leerzame plek’. “Wat mij opvalt en wat de meeste luisteraars zich niet zullen realiseren, is wat er aan voorbereiding bij komt kijken. Ik heb hiervoor me de lijst met bijvoorbeeld alle muziek die draait. En dat verschuift voortdurend omdat je als ‘host’ van de show steeds aan het kijken bent van hoe past het erin? Komen we op tijd, klopt dit nog? Dat is voortdurend schakelen, dat wist ik niet”, aldus Buter.

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen