12.7 C
Deurne
donderdag 30 maart 2023
Home- DeurneDeurnese Ebusco levert 39 lichtgewicht elektrische bussen voor Gooi en Vechtstreek

Deurnese Ebusco levert 39 lichtgewicht elektrische bussen voor Gooi en Vechtstreek

Waar de eerdere bussen van Ebusco nog in elkaar werden gezet in China, worden de nieuwe 3.0 bussen helemaal in Deurne gemaakt. Ebusco gaat 39 van deze bussen leveren voor het stads- en streekverkeer in de Gooi en Vechtstreek.

De carrosserie van de voertuigen is helemaal van lichtgewicht composiet gemaakt waarmee de bussen 25% lichter zijn dan een gewone stadsbus. Grote voordeel hiervan is dat door het lagere gewicht, ook het energieverbruik veel lager is en meer kilometers kunnen worden gereden. Ook is tussentijds opladen hierdoor in de meeste gevallen niet meer nodig.

Uniek
Dit scheelt weer in de kosten die gemaakt moeten worden voor de aanleg van laadpunten en het bespaart laadtijd. “We hebben als bedrijf inmiddels ruim negen jaar ervaring opgedaan met elektrische bussen en laders en weten dus hoe we met dit bijltje moeten hakken. Door de combinaties van alle innovaties die we toepassen, kunnen deze bussen tot 575 kilometer rijden op één lading; wat echt uniek is voor een bus”, vertelt Peter Bijvelds, CEO van Ebusco.

China
Tot nu toe besteedde het bedrijf de assemblage van de bussen uit aan een Chinese partner. Harm Keunen, Technisch Programma Manager van Ebusco legde tijdens de livestream van de Open Bedrijven Route Deurne eerder dit jaar uit waarom: “China ligt enorm op ons voor. Daar bouwen ze 100.000 elektrische bussen per jaar en in Europa zijn er dat maar een paar duizend. Daarom worden de onderdelen naar China verscheept zoals assen, motoren en zelfs het staal. Daar wordt de bus in elkaar gezet en dan sturen ze hem terug op een boot. In Deurne maken we dan de laatste stapjes af en dan gaat de bus naar de klanten toe.”

Eigen productielijn
Dat proces wordt voor de nieuwe 3.0 bussen nu in Deurne uitgevoerd. “We zijn nu gestart met de eigen productielijn waarmee we uiteindelijk aan het einde van het jaar per dag één bus willen produceren die helemaal gemaakt is in Deurne”, vertelt Harm Keunen van Ebusco die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de nieuwe 3.0 bus.

De Deurnese bussen zullen vanaf 2020 voor vervoersbedrijf Transdev Nederland in de regio Hilversum gemiddeld 110.000 kilometer per jaar gaan rijden.

Lees ook:

Ebusco gaat nieuwe bussen bouwen in eigen assemblagefabriek in Deurne

Foto: Ebusco

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen