26.9 C
Deurne
donderdag 8 juni 2023
Home- DeurneEbusco gaat nieuwe bussen bouwen in eigen assemblagefabriek in Deurne

Ebusco gaat nieuwe bussen bouwen in eigen assemblagefabriek in Deurne

De nieuwe 3.0 stadsbussen gaat Ebusco volledig gebouwen in een eigen assemblagefabriek in Deurne. De eerste bussen moeten in juni van de eigen productielijn rollen. Harm Keunen van Ebusco vertelde dit tijdens de livestream van de Open Bedrijven Route Deurne afgelopen zondag.

Eerdere modellen stadsbussen van Ebsuco werden nog in onderdelen naar China vervoerd en daar in elkaar gezet en als volledige bus terug naar Nederland verscheept.

‘Eén bus per dag’
“We zijn nu bezig met het opstarten van de productielijn waarmee we uiteindelijk aan het einde van het jaar per dag één bus willen produceren die helemaal gemaakt is in Deurne. Natuurlijk gaan we daar naar toe groeien, dat kan niet zo in één keer gebeuren”, vertelt Harm Keunen van Ebusco die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de nieuwe 3.0 bus.

China
Tot nu toe besteedde Ebusco de assemblage van de bussen uit aan een Chinese partner. Keunen legt uit: “China ligt enorm op ons voor. Daar bouwen ze 100.000 elektrische bussen per jaar en in Europa zijn er dat maar een paar duizend. Daarom worden de onderdelen naar China verscheept zoals assen, motoren en zelfs het staal. Daar wordt de bus in elkaar gezet en dan sturen ze hem terug op een boot. In Deurne maken we dan de laatste stapjes af en dan gaat de bus naar de klanten toe. Maar dat proces willen we nu naar Deurne halen.”

Composiet
De nieuwe 3.0 bus krijgt een ‘body’ van lichtgewicht composiet materiaal dat ook in Deurne zal worden vervaardigd. “We hebben dus veel nieuw personeel nodig. Aan de ene kant mensen die gaan werken aan het composiet materiaal en aan de andere kant hebben we werknemers nodig die op de afdeling assemblage de bussen in elkaar gaan zetten”, vertelt Harm keunen. In april wordt gestart met de eigen assemblagelijn en twee maanden later moeten de eerste bussen van de band rollen die helemaal in Deurne zijn gemaakt.

Foto: Ebusco

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen