21.6 C
Deurne
dinsdag 23 juli 2024
Home- DeurneDeurnese filmstudent Luc van den Elsen maakt documentaire over Parkinson

Deurnese filmstudent Luc van den Elsen maakt documentaire over Parkinson

Wat begon als een opdracht voor school, is uitgegroeid tot een filmproject met grote impact waar de makers zelf niet van hadden durven dromen. Luc van den Elsen uit Deurne is als regisseur één van de tweedejaars studenten van de Dutch Filmers Academy Eindhoven die mee heeft gewerkt aan de documentaire ‘De Gezichten van Parkinson’. De film gaat donderdag 16 juni om 19.00 uur in première in de Cacaofabriek in Helmond.

Ongeveer negen maanden geleden begonnen de filmstudenten aan de documentaire over de ziekte van Parkinson. “Na een geslaagde crowdfunding-campagne zijn wij direct aan het werk gegaan en hebben wij verschillende mensen uit de omgeving mogen volgen”, vertellen de makers.

Veerkracht
De documentaire ‘De Gezichten van Parkinson’ neemt je mee in de levens van vier mensen die de ziekte van Parkinson hebben, je ziet wat de diagnose voor impact op ze had, hoe hun leven veranderde, maar vooral wat hun motiveert om de moed niet op te geven. In de film die in samenwerking met de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie en ParkinsonNL is gemaakt, staat veerkracht centraal. “Door gesprekken met familieleden, medische deskundigen en ervaringsdeskundigen willen wij de kijker laten zien dat Parkinson niet enkel het trillen is. Ons doel is mensen bewust maken van wat de ziekte daadwerkelijk inhoud”, leggen de studenten uit.

Hersenaandoening
De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waarbij een kleine groep cellen in de hersenen beschadigd raakt en afsterft. Daardoor kunnen de cellen geen dopamine meer aanmaken. Die chemische stof is juist nodig om soepel te kunnen bewegen en onze lichaamsbewegingen onder controle te houden.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen