7.9 C
Deurne
zaterdag 27 april 2024
Home- DeurneDeurnese Janneke (21) ontdekt zichzelf in het theater: ‘Kon volledig mezelf zijn’

Deurnese Janneke (21) ontdekt zichzelf in het theater: ‘Kon volledig mezelf zijn’

Janneke Keijzers uit Deurne volgt een mbo-theateropleiding, maar door haar autisme vond ze het moeilijk om een passende stage te vinden. Totdat ze bij het Sparkeltheater terechtkomt en niet alleen veel leert over het theatervak, maar ook over zichzelf.

De 21-jarige Deurnese is een echte liefhebber van kunst en cultuur. Een opleiding aan de School voor Kunst, Cultuur en Media lijkt dan een hele logische keuze. “Op het moment dat ik een stage moest gaan zoeken, kwam ik mijzelf tegen,” vertelt Janneke. “Ik heb autisme en dat is niet makkelijk te combineren met het theatervak. Je moet dan vaak repeteren in de avonden en in de ochtend weer vroeg naar school. Dat werkt voor mij niet, ik heb meer structuur nodig.”

Sparkeltheater
Via school komt ze bij Sparkeltheater terecht, een initiatief van de Helmondse theatermaker John van der Sanden. “Bij hem kon ik aangeven wat ik nodig had en hij dacht met mij mee. Ik kon vanaf het eerste moment volledig mezelf zijn.” Sparkeltheater is een wisselende groep van jongeren die onder de vlag van ReumaZorg Nederland invulling geeft aan maatschappelijke diensttijd (MDT).

“Ik zat er meteen helemaal op mijn plek. Ik kon vanaf het eerste moment volledig mezelf zijn.”

Dit is een programma van het ministerie van OCW, in samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten en andere ministeries. Maandelijks doen duizenden jongeren mee aan activiteiten in het kader van de maatschappelijke diensttijd. Hierbij ontwikkelen ze hun talenten, ontmoeten mensen ze buiten hun eigen leefwereld en doen tegelijkertijd iets voor een ander.

Janneke heeft tijdens haar MDT-traject veel geleerd: “Ik heb vaak het gevoel gehad dat ik mee moet kunnen met de rest van de maatschappij. Tijdens Sparkeltheater leerde ik dat ik goed ben zoals ik ben.” Theater hielp haar om dit soort dingen over zichzelf te ontdekken. “Ik weet nu beter hoe ik in elkaar zit en hoe ik mezelf kan uiten.”

Door dik en dun
Naast het doorbreken van haar persoonlijke barrières, heeft Janneke ook nieuwe vrienden opgedaan. “In het begin is het natuurlijk een beetje aftasten in de groep. Je doet spelletjes om elkaar te leren kennen, repeteert veel en uiteindelijk steun je elkaar door dik en dun. Het is heel bijzonder om samen iets te maken en naar een eindresultaat toe te werken. Ik spreek een aantal groepsgenoten nu nog steeds, dat zijn inmiddels vrienden geworden”, legt Janneke Keijzers uit.

Wie meedoet aan MDT Sparkeltheater, maakt samen met anderen een theatervoorstelling. “Wij waren met een groep van veertien jongeren. Eerst gingen we brainstormen over een onderwerp voor de voorstelling”, vertelt Janneke. “Omdat eenzaamheid een belangrijk thema is, besloten we dat het daarover moest gaan. We wilden een taboe doorbreken.”

De voorstelling krijgt uiteindelijk de titel Joost is een Plant en ging over een jongen die zich eenzaam voelt. Om zijn eenzaamheid te bestrijden, richt hij een clubje voor eenzame mensen op.

“Ik herken mijzelf daar ook wel een beetje in. Ik vind het ook lastig om toe te geven als ik me wel eens eenzaam voel.”

Voor Keijzers best een bekende situatie: “Je raadt het al, niemand wil bij zijn clubje omdat niemand wil toegeven dat hij of zij eenzaam is. Ik herken mijzelf daar ook wel een beetje in. Ik vind het ook lastig om toe te geven als ik me wel eens eenzaam voel.” De voorstelling werd in Tilburg Eindhoven opgevoerd.

Realistisch
Verrassend genoeg kiest Janneke, ondanks deze positieve ervaring, toch voor een carrière buiten het theater. “Het theater zit in mijn hart en daar zal ik nooit mee stoppen. Maar als ik realistisch ben, is het theatervak niks voor mij. Ook tijdens mijn MDT liep ik er weer tegenaan dat ik meer structuur en houvast nodig heb. Daarom ga ik de hbo-lerarenopleiding Engels doen en daar heb ik heel veel zin in.”

MDT heeft heel veel betekend voor Janneke. Ze vindt het belangrijk dan anderen er ook het nut van in gaan zien: “Als je van theater houdt of wilt kijken of het wat voor je is, dan moet je dit echt doen. Het is een veilige plek waar je jezelf kunt ontwikkelen en je wordt geaccepteerd zoals je bent, ook als je een rugzakje hebt. Wees niet bang om jezelf aan te melden, want je wordt niet zomaar in het diepe gegooid. De mensen zijn allemaal super lief!”

Toneelstukken
De deelnemers van de maatschappelijke diensttijd bij het Sparkeltheater brachten eerder ook de toneelstukken Mantelhelden over jonge mantelzorgers, Groener Gras over FOMO, Kopje Onder over druk zijn en Melk & Honing over vluchten. Een nieuwe groep acteurs van het Sparkeltheater voerde afgelopen weekend twee keer in het Annatheater in Helmond de voorstelling ‘De grote nee-alsof-ik-het-zo-gemakkelijk-heb Show’ uit.

De stukken worden gespeeld door jonge deelnemers en gaan over maatschappelijk relevante onderwerpen. De spelers zoeken een onderwerp dat hen triggert, vinden informatie, interviewen (ervarings)deskundigen en maken onder leiding van professionele theatermakers zelf de voorstelling.

Meer informatie vind je op de website van Sparkelteater en op de website over de regeling van de Rijksoverheid.

Foto’s: Marije Kuiper

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen