7.7 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneGemeente gaat straat op om mening te peilen over gezondheid in Deurne

Gemeente gaat straat op om mening te peilen over gezondheid in Deurne

De gemeente gaat in Deurne deze week de straat op om de mening te peilen van Deurnenaren over wat zij belangrijk vinden als het om gezondheid gaat. Maandag worden de eerste vragen gesteld tussen 15.00 en 19.00 uur aan inwoners bij het NS-station in Deurne.

De antwoorden worden verzameld en opgenomen in de nieuwe beleidsplannen op gebied van gezondheid die de gemeente aan het ontwikkelen is.

Veerkracht
In de zogenoemde Gezondheidsvisie komt te staan wat voor inwoners en voor de gemeente Deurne belangrijk is op dit gebied en waar de komende jaren de meeste aandacht aan moet worden gegeven. “Gezondheid gaat niet alleen over lichamelijke gezondheid. Maar ook over veerkracht, meedoen in de maatschappij, betekenisvol werk en een fijne leefomgeving”, legt de gemeente uit.

Je mening geven over de Gezondheidsvisie voor Deurne kan ook online, maar om zoveel mogelijk mensen te bereiken, worden inwoners nu ook op straat benaderd om input te geven. “Zo krijgen we de komende maanden een duidelijk beeld van hoe Deurnenaren naar gezondheidsopgaven kijken”, aldus de gemeente “Iedere belanghebbende kan vanuit zijn eigen rol een bijdrage leveren.”

Het peilen van de mening van inwoners gebeurt om te beginnen op maandag 18 maart van 15.00 tot 19.00 uur op het NS-station in Deurne. Op vrijdag 22 maart worden van 8.30 tot 12.30 uur in het gebied rondom de Natuurpoort De Peel de vragen gesteld over gezondheid en diezelfde dag zijn er van 13.00 uur tot 17.00 uur op de Markt en bij verschillende supermarkten in Deurne ook teams van de gemeente te vinden die feedback verzamelen voor de Gezondheidsvisie.

Verdiepingssessies
“Naast het breed ophalen onder inwoners, plannen we enkele verdiepingssessies in het voorjaar. We spreken met professionals, samenwerkingspartners, ervaringsdeskundigen, belangengroepen, ondernemers en vrijwilligers over hun rol in de verschillende opgaven en wat ons daarin samen te doen staat”, zegt de gemeente. Na het samenbrengen van alle input wordt de Gezondheidsvisie opgesteld en voorgelegd aan de gemeenteraad.

De gemeente wil dat Deurne in verschillende opzichten gezonder wordt. “Met deze kernopgave uit het raadsprogramma 2022-2026 stellen we een brede blik op gezondheid centraal. De focus ligt niet op wat iemand niet meer kan, maar wat iemand wel (nog) kan en wil”, aldus de gemeente. Die vindt wel dat de inwoner daarbij in beginsel zelf een verantwoordelijkheid heeft: “Onder meer via gezond eten, goed voor jezelf zorgen, voldoende bewegen, sociale contacten onderhouden en naar school of werk gaan.”

Kwetsbare mensen
En toch kan niet iedereen even gemakkelijk ‘gezonde’ keuzes maken en de dagelijkse verleidingen weerstaan. Sommige mensen hebben daarvoor te weinig grip op hun gezondheid en missen het vermogen om die grip te vergroten. Ook is er een groeiende groep mensen met een beperking, die niet zonder meer in staat zijn om mee te doen in de maatschappij. Mensen in een kwetsbare situatie hebben daardoor een hoger risico op een slechtere gezondheid op diverse aspecten.

“Met deze visie gaan we op zoek naar oplossingen binnen én buiten het gezondheidsdomein. En het liefst preventief, waarmee we het ontstaan van problemen zo veel mogelijk voorkomen. Door professionals te leren om aan te sluiten op wat mensen (nog) wel kunnen en wat voor hen in het leven belangrijk is, leren zij breder te kijken dan hun eigen expertisegebied”, zegt de gemeente.

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen