11.6 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- DeurneDeurnese kunstenaars exposeren met bijzonder kunstproject

Deurnese kunstenaars exposeren met bijzonder kunstproject

Begin 2020 startten de Deurnese kunstenaars Emelie Jegerings en Jolanda Tielens met een bijzonder kunstproject: twee en een half jaar lang volgden ze het stroomgebied van de Aa, van Ospeldijk tot aan ‘s-Hertogenbosch en legden schilderend en fotograferend hun belevingen vast. Hieronder geven zij in woorden hun impressie van die afgelopen weken, tot aan de hevige sneeuwval van begin februari.

“Afgelopen maanden zijn alle blaadjes van de bomen verdwenen, alleen de bramenstruiken hebben nog groen blad. De kleuren langs de Aa zijn grijzig en gedempt, althans waar geen gras groeit. Het gras blijft deze winter tot nog toe fleurig en frisgroen, net als de mossen. Dit is voor ons een mooie aanleiding om het zogenaamde Zorn-pallet toe te passen. Anders Zorn (1860-1920) was een Zweedse schilder die onder andere bekend is van zijn levendige waterlandschappen. Hij gebruikte meestal een beperkt pallet met titanium wit, okergeel, vermiljoenrood/cadmiumrood licht en ivoorzwart, ook wel het Zorn-pallet genoemd.

En natuurlijke hebben we onze kans gegrepen om het dunne laagje sneeuw nog net te vangen voordat het door de regen langzaam verdween. Hopelijk krijgen we nog meer kansen…. Overal brandt licht in de huizen, want iedereen is thuis. Enkele kinderen zien hun kans schoon om met een slee op pad te gaan en genieten hoorbaar van het flinterdunne witte laagje. Ze hebben groot gelijk want het mooie wit blijft niet lang liggen. Zo genieten wij ook van het kleine uurtje in het donker in de sneeuw. De sneeuwvlokjes laten kleine spoortjes na in de natte verf. Dit is de charme van plein-air schilderen.”

Het eindresultaat zal te zien zijn in de tentoonstelling In de ban van de Aa, van mei tot en met september 2022 in de ateliers van De Wieger.

Foto’s: De Wieger

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen