13.7 C
Deurne
maandag 25 september 2023
Home- DeurneDeurnese motorcrosser Dex van den Broek houdt schade beperkt in Denemarken ondanks...

Deurnese motorcrosser Dex van den Broek houdt schade beperkt in Denemarken ondanks valpartij

De 12-jarige motorcrosser Dex van den Broek uit Deurne heeft tijdens de tweede selectiewedstrijd van het Europees Kampioenschap 85cc in het Deense Slagelse de schade afgelopen weekend beperkt weten te houden. Van den Broek kwam op zaterdag in de kwalificatieheat hard ten val en liep hierbij een pijnlijke schouder en rug op. Ondanks de valpartij wist hij op zondag toch twee solide manches af te werken, dat hem een vijfde en vierde plaats opleverde.

Op vrijdagmiddag begon het te regenen in Slagelse en dit hield aan tot zaterdagochtend. Hierdoor was de baan nat en modderig. Dex was ingedeeld in de eerste groep en verkende in de vrije training  het circuit om in de tijdtraining op pad te gaan om een snelle tijd neer te zetten. Dit lukte goed, want na verschillende snelle ronden kwam hij uit op een derde tijd.

Valpartij
De kwalificatieheat begon met een tegenslag voor Van den Broek. Hij reageerde goed toen het starthek viel, maar over het hek zakte de motor weg waardoor hij niet meer op de eerste lijn van rijders zat. Tot overmaat van ramp kwam Dex bij het aanrijden van de eerste bocht hard ten val omdat zijn voorwiel ineens weggleed in een zachte modderplek. Bij de valpartij bezeerde hij zijn schouder en liep op zijn rug een schaafwond op. Dit voelde hij tijdens zijn inhaalrace.

Grote achterstand
De jonge Deurnenaar zette echter door en wist de grote achterstand goed te maken en de ene na de andere rijder te passeren om uiteindelijk op een tiende plaats over de finish te komen. Hiermee mocht hij in beide manches op zondag als twintigste een plaats zoeken achter het starthek.

In de aanval
Op die dag waren de omstandigheden anders; want nu was de baan hard met een lichte toplaag. Voor de eerste manche wist Dex nog een redelijke startplaats te bemachtigen en kwam rond de vijftiende plaats uit de start. Hij ging meteen in de aanval en wist tijdens de eerste ronde maar liefst tien rijders te passeren. De vier kopmannen hadden op dat moment echter al een gat geslagen. Hij reed zijn eigen wedstrijd en hield netjes stand op een vijfde plaats. Dit was ook de positie waarop hij wist te finishen. Gezien de valpartij van zaterdag en de mindere startplaats was Dex toch heel tevreden met het uiteindelijke resultaat.

Geen vlekkeloze start
Gedurende de dag werd het circuit droger en droger. Ook in de tweede manche slaagde Dex erin om een redelijk goede startplaats te bemachtigen. Toch was de start niet vlekkeloos, waardoor Dex pas op een dertiende plaats uit de eerste bocht kwam. Iedere ronde kwam hij verder naar voren en toen hij aankwam op een vijfde plaats, hadden de vier kopmannen wederom een gat geslagen. Toen Kooiker in de fout ging, wist Van den Broek het gat tot aan zijn voorligger te verkleinen naar zes seconden en in de laatste ronde wist hij ook Jarne Bervoets, die een defect aan zijn motor had, nog te passeren. Hierdoor werd Dex netjes als vierde afgevlagd. Met een 5-4 in de manches, eindigde Dex op een vijfde plaats in het dagklassement.

Aankomende zondag zal Dex starten in de tweede wedstrijd van de Dutch Masters of Motocross in Markelo.

Daguitslag EMX85 Denemarken:

  1. Dani Heitink 47 Pnt
  2. Dean Gregoire 45 Pnt
  3. Dex Kooiker 38 Pnt
  4. Jarne Bervoets 38 Pnt
  5. Dex van den Broek 34 Pnt

Foto: Team Dex van den Broek

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen