16.1 C
Deurne
maandag 27 mei 2024
Home- DeurneNieuwe werkwijze ziekenhuizen in regio zorgt voor veiliger vervoer van kritieke patiënten

Nieuwe werkwijze ziekenhuizen in regio zorgt voor veiliger vervoer van kritieke patiënten

Vier ziekenhuizen in de regio waaronder het Elkerliek ziekenhuis in Helmond-Deurne, hebben een verbeterde werkwijze van hun interklinisch spoedtransport ingevoerd. Daarmee wordt het vervoer in de regio van kritieke patiënten die beademd moeten worden nog veiliger.

Al enkele jaren zochten de intensivisten van het regionale intensive care samenwerkingsverband ICUZON (Intensive Care Units Zuidoost Nederland) naar financieel haalbare manieren om dit soort spoedtransport in de regio beter te organiseren.

Coronacrisis
Tijdens de coronacrisis, waarbij grote aantallen patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis werden vervoerd, deden ze nieuwe ervaringen op en kwam het proces in een stroomversnelling. Na een intensieve periode van voorbereiding hebben het Catharina Ziekenhuis, Elkerliek ziekenhuis, Máxima MC, Anna Ziekenhuis en ambulancezorg GGD Brabant-Zuidoost nu nieuwe procedures vastgelegd. Daarnaast zijn alle meereizende artsen in de ziekenhuizen geschoold in de nieuwe manier van werken en werden de spoedambulances aangepast.

Geen tijd te verliezen
Interklinisch spoedtransport wordt ingezet wanneer er geen tijd te verliezen is. Bijvoorbeeld als kritieke patiënten die beademd moeten worden, een spoedbehandeling in een ander ziekenhuis in de regio moeten ondergaan. Dit transport wordt begeleid door een intensivist, een anesthesioloog óf een Spoedeisende Hulp-arts van het insturende ziekenhuis.

Extra apparatuur
Het vervoer vindt plaats met spoedambulances van de ambulancezorg GGD Brabant-Zuidoost, die altijd snel ter plaatse kunnen zijn. De standaard beademingsapparatuur in deze ambulance is meestal niet toereikend. Daarom worden er altijd extra bewakings- en beademingsapparatuur en infuuspompen vanuit de regionale ziekenhuizen meegenomen.

Noodstop
Omdat de vier ziekenhuizen allemaal beschikken over hetzelfde beademingstoestel, is in alle regionale spoedambulances een aanpassing gedaan. Dit beademingstoestel kan daardoor veilig worden opgeborgen en gebruikt. Daarnaast heeft elk ziekenhuis apparatuur klaar staan voor bewaking en infuustoediening van speciale medicatie. Deze apparatuur kan nu veilig en gezekerd aan de brancard worden bevestigd en bij een noodstop niet meer verschuiven of losraken.

Focus op patiënt
Intensivist Crétien Jacobs van het Elkerliek ziekenhuis, is blij met deze verbeterslag: “Ik stap met een gerust hart in de ambulance voor een spoedtransport, omdat alle apparatuur tijdens het vervoer op verantwoorde wijze gebruikt kan worden. Daardoor kan ik me volledig focussen op de zorg voor de patiënt.” Ook Eefje Eggels, SEH-arts bij het Anna Ziekenhuis ziet de voordelen van de nieuwe werkwijze: “Dit is een mooie samenwerking van alle partijen die betrokken zijn bij spoedzorg in onze regio. Hierdoor kunnen we onze patiënten nóg betere en veiligere zorg bieden.”

Enorme verbeterslag
Artsen van de vier ziekenhuizen en de ambulancedienst zijn enthousiast over de nieuwe werkwijze die een beter spoedtransport vanuit de regionale ziekenhuizen garandeert. “De nieuwe werkwijze laat zien dat het mogelijk is door goed overleg met de verschillende ziekenhuizen en de GGD om een enorme verbeterslag in kwaliteit te maken. Met een goed op elkaar ingespeeld team van medisch specialisten en een adequaat uitgeruste spoedambulance, die altijd snel ter plaatse kan zijn, zorgen we nog beter voor de kritieke patiënt in onze regio,” aldus Marc Königs, intensivist bij het Máxima MC.

MICU
In Nederland worden kritieke patiënten die beademd moeten worden, normaal gesproken met de zogenoemde MICU (mobiele intensive care unit) van het ene naar het ander ziekenhuis getransporteerd. In deze speciale ambulance krijgt de patiënt dezelfde behandeling en monitoring als op een intensive care. In de regio Zuidoost-Brabant is dit niet mogelijk omdat de afstand tot het de dichtstbijzijnde MICU in Maastricht te groot is. “Met alle voorbereidingen en de benodigde reistijd, haal je de richtlijn om binnen twee uur (en liefst nog eerder) in het ander ziekenhuis te zijn niet. Daarvoor is de afstand die je moet overbruggen te groot”, melden de ziekenhuizen.

Foto: Elkerliek ziekenhuis

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen