Op het Kranenmortel-industrieterrein worden vanaf september jonge techneuten opgeleid, er kunnen zich nog zeven mensen inschrijven. De nieuwe mbo-techniekopleiding is in ontwikkeling. Er wordt op dit moment nog flink geklust om het oude gebouw van FHT Perslucht aan de Indumastraat om te bouwen tot werkplaats en lesruimte.
De opleiding heet Het Techniekcentrum Brainport. De tekorten aan vakpersoneel zijn groot, er zijn te weinig mensen die achter de werkbanken en lasapparaten staan. ROC Ter AA, Brainport Industries College en elf industrieën uit de Peel hebben de praktijkopleiding ingericht. Tot nu toe doen elf jongeren uit de Peel mee met de techniekopleiding. In totaal kunnen er 18 meedoen. Na twee jaar zijn de studenten allround verspaners of constructiewerkers op mbo niveau 3.
Zekerheid van werk
Leren in de praktijk is het belangrijkst in de opleiding. De productie-druk is er niet. Studenten werken drie dagen en hebben twee dagen theorie- en praktijkles in Deurne. ,,Dit is nog praktijkgerichter dan een bbl-opleiding waarbij studenten vier dagen werken en één dag opleiding volgen”, vertelt Bianca Arens in het Eindhovens Dagblad. De projectleider van het ROC ter AA zegt daar: “Daarnaast kom je als student in aanraking met een groot deel van de maakindustrie in de Peel, omdat de opleiding gericht is op dergelijke bedrijven in deze regio. Ook bieden de deelnemende bedrijven zekerheid van werk.”
Deze elf aangesloten bedrijven zijn AAE, Edumar, FHT, HVL, Seco Tools, Leenders RVS Industrie, MCM, MTN, NTS Botech, Verbi en Vullings. Dinsdagmiddag stemden ze met de docenten de opbouw van de opleiding af.
De opleiding wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarnaast levert de gemeente Deurne een financiële bijdrage. Op termijn komen er meer opleidingen bij, is het voornemen.