18.2 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- DeurneDeurnese politieke partijen pleiten voor eenmalige subsidie van 2 ton voor Neerkants...

Deurnese politieke partijen pleiten voor eenmalige subsidie van 2 ton voor Neerkants museum

De fracties van PGP Deurne, DOE!, DeurneNU, VVD, OGD en 50PLUS hebben een amendement ingediend waarin ze vragen om een eenmalige subsidie voor Museum Techniek met ‘n Ziel in Neerkant. Met dit bedrag zou de stichting dan een toekomstbestendige basis hebben om in ieder geval de komende vier jaren het museum te kunnen blijven exploiteren.

Het onderwerp staat voor dinsdagavond op de agenda van de gemeenteraad. Eerder deze maand bleek tijdens de vergadering van de Raadscommissie Samenleving en Bestuur dat de subsidieaanvraag zoals die was ingediend door de stichting niet kon worden toegekend. Dit had te maken met de manier van financiering.

Eenmalige subsidie
Met het amendement willen de zes politieke partijen een alternatieve oplossing bieden, waarmee het voortbestaan van het Neerkantse museum gewaarborgd kan worden. Hiervoor is een eenmalige exploitatiesubsidie van 124.000 euro nodig. Voor de aanschaf van essentiële inventaris wordt in het alternatieve voorstel eenmalig 60.000 euro uitgetrokken en voor de realisatie van een invalidetoilet nog eens 15.000 euro. Tot slot willen PGP Deurne, DOE!, DeurneNU, VVD, OGD en 50PLUS een eenmalige subsidie op grond van de Subsidieregeling vrijwillige inzet van 1.000 euro voor Techniek met ‘n Ziel.

Crowdfunding
Voor de overige financiering kan de stichting volgens de zes fracties dan aan de slag om ook bij andere overheden en maatschappelijke organisaties subsidies aan te vragen en met bijvoorbeeld crowdfunding donaties op te halen uit de samenleving voor investeringen in niet direct noodzakelijke, maar wel gewenste voorzieningen.

Voor Stichting Techniek met ’n Ziel zou de eenmalige subsidie volgens voorzitter Ad Cosijn een mooie eerste stap zijn: “We moeten daarna natuurlijk wel zelf aan de slag om de financiering van alle kosten in de toekomst rond te krijgen, maar hiermee kunnen we in elk geval een solide doorstart maken. Daarnaast moeten we dan opnieuw rond de tafel met de dorpsbewoners, die het geld willen lenen waarmee we het pand kunnen kopen. We zijn in elk geval heel gemotiveerd om er een succes van te maken, dus we hopen dat het voorstel in het amendement wordt omarmd vanavond.”

Groot scherm
De vergadering van de gemeenteraad waarin de subsidie en het amendement worden behandeld, vindt vanavond plaats van 20.00 tot 22.30 uur in Cultuurcentrum Deurne. Naar verwachting komt het onderwerp rond 20.45 uur aan de orde. Het bestuur van Techniek met ‘n Ziel is bij de vergadering in Deurne aanwezig samen met een aantal vrijwilligers.

Daarnaast heeft de organisatie een oproep gedaan aan alle inwoners van Neerkant om zich om 20.30 uur te verzamelen in Café de Peet aan de Dorpstraat, waar de raadsvergadering is te zien op een groot scherm. “Wij zorgen er als bestuur voor dat de gemeenteraad op de hoogte is van jullie, hopelijk massale, aanwezigheid. Nadat de gemeenteraad een besluit heeft genomen over onze subsidieaanvraag komen wij direct naar de Peet en hopelijk geeft dit besluit aanleiding tot de viering van een feestje”, zegt het bestuur van de stichting.

Foto: Museum Techniek met ’n Ziel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen