13.3 C
Deurne
donderdag 22 februari 2024
Home- DeurneDeurnese Primera gaat verder zonder bekende Deurnenaar Pieter van Bree

Deurnese Primera gaat verder zonder bekende Deurnenaar Pieter van Bree

Voor veel vaste klanten zal het even wennen zijn als ze na 1 januari Primera Deurne binnenlopen. Eigenaar Pieter van Bree, het gezicht van de tabaks- en gemakswinkel in de Wolfsberg, geniet dan van zijn pensioen. Yvonne van Duren neemt de zaak over.

Zij is ook degene die vindt dat Van Bree een mooi afscheid verdient. Mede daarom benaderde ze DMG. “Half Deurne kent Pieter. Dat hij na bijna vijftien jaar stopt, kunnen we toch niet zomaar voorbij laten gaan”, zegt ze.

Van Bree zelf blijft er bescheiden onder. Toch runt hij al vanaf de start een bloeiende zaak die elk jaar meer klanten trekt en een hogere omzet draait. Toen hij negentien jaar geleden in het winkelwezen stapte, had hij dit wellicht niet gedacht.

Van vrachtwagen naar winkel
“Daarvoor ben ik 31 jaar vrachtwagenchauffeur geweest, maar ik was altijd van huis. Dat wilde ik niet meer. Daarom heb ik toen het sigarenwinkeltje aan de Stationsstraat overgenomen.”

Destijds verkocht hij alleen tabak. Toen hij zijn Primera-winkel opende, kwamen daar tijdschriften, kaarten en loten bij. Dat trok een breder publiek. “Onder het volk komen, dat is het leukste aan dit vak. Ik zie en hoor heel veel. Mensen delen lief en leed met me. Die contacten ga ik zeker missen.”

Toch vond Van Bree het na 51 jaar werken wel tijd worden om van zijn pensioen te genieten. “Thuis ga ik klussen doen die zijn blijven liggen. En ik heb zeven kleinkinderen met wie ik leuke dingen kan ondernemen. Maar ik blijf hier wel regelmatig binnenlopen voor een praatje en een kopje koffie met klanten.”

Echte Deurnenaar
Ook tijdens het interview wordt hij meermalen aangesproken door klanten. De meeste kent hij bij naam. Met alle praat hij plat Deurnes. “Ik ben geboren en getogen in Deurne. Ik ken hier veel mensen. Daarom ben ik ook zo blij dat Yvonne het overneemt. Zij is ook een echte Deurnese.”

De aanzet tot die overname gebeurde bijna achteloos op een mooie zomeravond bij Van Bree thuis. “We zaten met een man of tien in de tuin. Ik zei: ‘Ik heb nu toch zat gewerkt’. Waarop Yvonne zei: ‘Zou de winkel misschien iets voor mij zijn?’ We zijn om de tafel gaan zitten en zo is het balletje gaan rollen.”

Per 1 januari is Van Duren het nieuwe gezicht van de winkel. Ze loopt al enkele weken ‘stage’ dus helemaal nieuw is ze voor de meeste mensen niet. “Ik vind het mooi dat ik Pieters droom mag voortzetten. Ik ga op dezelfde voet verder. Er verandert niks voor de klanten.”

Behalve dan dat zij ‘Piet’ zullen moeten missen, en andersom ook. Van Bree gaat speciaal voor zijn laatste werkdag open op zondag 31 december. “Dan kunnen mensen op mijn laatste dag de allerlaatste oudejaarsloten kopen”, zegt hij met een lach.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen