12.4 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneDeurnese Voergroep Zuid groeit verder ondanks krimpende markt

Deurnese Voergroep Zuid groeit verder ondanks krimpende markt

Het Deurnese Voergroep Zuid is in 2022 opnieuw gegroeid ondanks een krimpende markt. De afzet van mengvoer naar varkens, pluimvee en herkauwers nam door autonome groei met 2, 15 en 4 procent toe. Het ledenaantal groeide met 69 nieuwe leden. “Een prima prestatie in een krimpende markt”, concludeert algemeen directeur Ronald van de Ven.

Nadat de afzet van pluimveevoer bij Voergroep Zuid in 2021 met 17 procent toenam, groeide de afzet in 2022 opnieuw met 15 procent. “En dat alleen in leg, opfok van leghennen en vleeskuikenouderdieren”, vertelt Ronald van de Ven. “Onze aanpak met een zeer constante, hoge voerkwaliteit en een scherpe prijs/kwaliteit-verhouding staat garant voor prima dierprestaties. Pluimveehouders ervaren dat dit naast gezonde dieren ook zorgt voor een lager voerverbruik. Daarmee halen ze onder aan de streep het beste saldo.”

Melk
De afzet van mengvoer naar bedrijven met koeien en geiten nam bij Voergroep Zuid in 2022 met 4 procent toe. Opnieuw een flinke stap vooruit. “In de geitensector zien we dat onze klanten per liter melk minder krachtvoer nodig hebben, dan bij veel van onze concurrenten”, legt Van de Ven uit. “Iets wat in de huidige markt met hoge krachtvoerprijzen en een te lage melkprijs voor geitenzuivel aantrekkelijk is. Bij melkkoeien maakt de sterk gestegen melkprijs de extra krachtvoerkosten wel meer dan goed.”

Effect saneringsregeling
In de varkenshouderij ging er door de saneringsregeling varkenshouderij in 2021 behoorlijk wat voeromzet verloren door stoppers. Een belangrijk deel hiervan werd datzelfde jaar al ingelopen, de rest in 2022. Van de Ven: “De ruim 2 procent groei in afzet van varkensvoeders zorgt er voor dat het gat nu helemaal is gedicht. Een mooie prestatie van ons team. Het is het resultaat van een goed voerpakket op basis van Modulaire Nutritie en gedegen advies door onze specialisten. Dat geeft ook in deze sector vertrouwen voor de toekomst.”

Rendement
Van de Ven ziet volop kansen voor Voergroep Zuid. “Als sterke middelgrote coöperatie staan we heel dicht bij onze klanten. In plaats van geld verdienen voor externe aandeelhouders houden wij vooral de focus op het rendement van onze leden. Dat spreekt boeren aan. Steeds meer boeren beseffen dat het verstandig is om via een eigen regionale coöperatie grip te houden op hun belangrijkste kostenpost mengvoer.”

Oekraïne
Tegelijkertijd maakt de topman van het Deurnese bedrijf zich wel zorgen over de aanhoudende oorlog in Oekraïne. “Dit leidt al te lang tot hoge grondstofprijzen wat de rendementen in de varkens- en geitenhouderij onder druk zet. Het zou mooi zijn als de varkensprijzen en de prijs van geitenzuivel de komende maanden nog een stap naar boven maken. Dan is er voor onze klanten in alle sectoren een goede boterham te verdienen.”

Voergroep Zuid bestaat ruim 126 jaar en produceert en levert vanuit vier productielocaties voer en grondstoffen. Daarnaast deelt het bedrijf kennis en geeft het praktisch advies op het boerenerf.​ Naast het leveren van voer en grondstoffen, heeft Voergroep Zuid ook zeven Welkoopwinkels en één Praxis in Deurne. Verder maken ze deel uit van de financiële dienstverlening van Rivez-Zuiderhuis.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen