15.8 C
Deurne
zondag 16 juni 2024
Home- DeurneGroot transport met honderden Amerikaanse tanks en ander militair materieel door regio

Groot transport met honderden Amerikaanse tanks en ander militair materieel door regio

Mensen in de regio Deurne keken dinsdagochtend best verbaasd op toen ze een groot transport voorbij zagen komen met honderden Amerikaanse tanks, jeeps en andere legervoertuigen. Velen dachten dat het te maken heeft met de oorlog in Oekraïne maar Defensie benadrukt dat het gaat om de geplande actie Operation Atlantic Resolve.

Nog tot begin februari worden er honderden Amerikaanse M1 Abrams tanks, Bradley-infanteriegevechtsvoertuigen en ander militair materieel getransporteerd door onze regio richting het oosten. Het gaat in totaal om 1.275 voertuigen van de Amerikaanse landmachteenheid 2nd Armored Brigade Combat Team van de 1st Cavalry Division uit Fort Hood, Texas. Deze brigade gaat voor een half jaar naar Polen en Litouwen, als onderdeel van de versterkte militaire aanwezigheid aan de Oostflank van het NAVO-grondgebied. De eenheid lost hier een andere Amerikaanse brigade af.

Dag en nacht
Het materieel komt aan in de haven van Vlissingen van waar het verder gaat over de weg, het spoor en het water. Het overslagterrein is in deze periode aangewezen als ‘Tijdelijk Militair Object’. Dit betekent dat het dag en nacht wordt bewaakt door militairen van de landmacht. Dit tafereel herhaalt zich elke negen maanden al sinds de Navo in 2014, na de annexatie van de Krim, besloot om meer soldaten en materiaal naar Polen en Litouwen te sturen. Op deze manier wil het Westen aan Rusland laten zien dat er niet met hen gesold kan worden.

Begeleiding
Eenheden van de Nederlands marine zorgen voor de veiligheid op en in het water. Ook andere Nederlandse Defensie-eenheden leveren steun zoals de 13 Lichte Brigade uit Oirschot. De Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie begeleidt het transport van Amerikaans personeel en de luchtmacht en marechaussee ondersteunen bij de bewaking en beveiliging. Amerikaans personeel zorgt zelf voor de afhandeling van hun materieel.

Infrastructuur
De Nederlandse militairen leveren ondersteuning aan de Amerikanen volgens de zogenoemde Host Nation Support (HNS, gastlandsteun) die is gevraagd door de Amerikaanse eenheid. Het leveren van steun aan bondgenoten is afgesproken binnen de NAVO. Nederland is dankzij haar goede havenfaciliteiten en infrastructuur een logische en belangrijke partner op logistiek vlak. De HNS-operatie wordt gecoördineerd vanuit het Territoriaal Operatiecentrum (TOC) van de Koninklijke Landmacht in Utrecht.

Foto: Defensie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen