23.1 C
Deurne
donderdag 25 juli 2024
Home- DeurneDeurnese vriendinnen Tiny en Jolanda trotseren Alpe d’Huez op tandem: ‘Geweldige ervaring...

Deurnese vriendinnen Tiny en Jolanda trotseren Alpe d’Huez op tandem: ‘Geweldige ervaring met een lach en een traan’

Vriendinnen Tiny Pritchard en Jolanda Slaats uit Deurne zijn wel wat gewend als het om fietsen gaat. Ze rijden beiden regelmatig mee bij TC ’t Verzetje, maar samen de Alpe d’Huez beklimmen op een tandem is toch wel even iets anders. Vooral voor Tiny omdat ze kankerpatiënt is. Toch is het de dames vorige week tijdens de Alpe d’HuZes gelukt om de berg te trotseren. Gedeeltelijk door hun eigen inzet en doorzettingsvermogen, maar ook door de begeleiding van de organisatie 2Climb2Raise.

“Het is echt geweldig werk wat de mensen van die stichting verrichten. Ze maken het mogelijk dat mensen die kanker hebben, achterop een tandem de Alpe d’HuZes kunnen rijden en daarbij ontzorgen ze je volledig”, vertelt Tiny Pritchard.

Training
Speciaal voor mensen die door de ziekte niet de fysieke of mentale kracht hebben om de Alpe d’Huez zelf te beklimmen, biedt 2Climb2Raise de mogelijkheid om mee te rijden als zogenoemde ‘stoker’ op een tandem. “Ze regelen de inschrijving bij Alpe d’HuZes, het hotel en natuurlijk de tandem. Maar ze geven ook tips over hoe je donatiegeld kunt inzamelen en bereiden je compleet voor met trainingen in aanloop naar de rit in Frankrijk”, legt Pritchard uit.

Het avontuur voor vriendinnen Tiny en Jolanda begon eigenlijk al maanden geleden. “Ik had het er een keer over om ooit de Alpe d’Huez nog eens te willen beklimmen en toen zei mijn vriendin meteen: ‘als jij gaat, dan ga ik mee’. Jolanda heeft een jongere zus verloren aan kanker en daarom was meedoen aan de rit voor haar dus ook heel speciaal”, vertelt Tiny Pritchard. “Samen zijn we naar de kickoff geweest van 2Climb2Raise op 25 februari. Sinds dat moment zijn we gaan trainen onder begeleiding van deze organisatie en hebben we met de tandem geoefend in onder andere Eindhoven, Heeze en ook op de Posbank.”

Zes tandems
Vorige week was het zover en reisden de twee naar Frankrijk. Met een club van in totaal twaalf deelnemers en zes tandems werd deelgenomen aan de Alpe d’HuZes. “Daarnaast gingen er ook een heleboel medewerkers mee van 2Climb2Raise die voor alles zorgden. Er rijdt bijvoorbeeld ook iemand van de stichting met elk deelnemers-duo mee op een gewone fiets om je te ondersteunen tijdens de rit. Die helpt je bijvoorbeeld bij het op- en afstappen. Wij hadden Gijs Bakker die ons geweldig begeleidde.”

Aangekomen in Frankrijk ging de training voor Tiny en Jolanda nog even door, maar dan in de bergachtige omgeving van Bourg d’Oisans. “Daar moesten we als oefening 8,5 kilometer rijden en dat was wel even iets anders dan in Nederland; alles ging daar stijl omhoog. Toch ging het allemaal goed en iedereen verzekerde ons dat als je dit haalde, dan zouden we de uiteindelijke klim ook kunnen volbrengen,” zegt Tiny.

Dikke vier uur
Die weg naar de top van de Alpe d’Huez telt 21 bochten en is 14,5 kilometer lang. “We begonnen de rit nog met ons in te smeren met zonnebrand, maar toen we hoger kwamen, trok het helemaal dicht en zaten we midden in de regen. En ondertussen maar klimmen en klimmen, een dikke vier uur lang. Het is een bijzondere ervaring met een lach en een traan. Een rit met veel plezier, maar ook emotionele momenten”, vertelt Tiny Pritchard.

Over haar eigen prestatie bij het trotseren van de berg is ze heel bescheiden: “Nou Jolanda, die had het veel zwaarder voorop en die moest ook nog eens sturen.” Naast de bijzondere sportieve belevenis met haar vriendin is Tiny ook enorm onder de indruk van wat er door 2Climb2Raise aan werk wordt verzet om kankerpatiënten deze ervaring te te laten meemaken: “Aan alles is gedacht. Je hoeft je nergens zorgen over te maken en kunt je dankzij hen helemaal focussen op de klim. Voor zo’n geweldig initiatief mag best wel eens wat meer aandacht voor komen.” Meer informatie over 2Climb2Raise vind je op de website van de stichting.

Foto’s: Linda Arts/2Climb2Raise

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen