7.7 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- Deurne‘Ding dong’, er staat een ijsbeertje voor de deur; 60 kinderen trekken...

‘Ding dong’, er staat een ijsbeertje voor de deur; 60 kinderen trekken door Deurnese straten voor Speuldries

Dit jaar waren ze wat later dan normaal, maar zaterdag trokken 60 ijsbeertjes alsnog weer door de straten van Deurne. De collecte voor Speeltuin De Speuldries door als ijsbeer verklede kinderen is een traditie die al 60 jaar bestaat. Vorig jaar leverde de inzamelactie een bedrag van 3.300 euro op.

Deze keer hadden 60 kinderen zich aangemeld om in de ochtend van 9.30 tot 12.00 uur of ‘s middags van 13.00 tot 15.30 uur mee te helpen. Natuurlijk konden de echt heel enthousiaste ijsbeertjes ook op beide momenten meelopen. “Voor de kinderen die meedoen is het een feest. Ze worden verwend met een heerlijke lunch en na afloop krijgen ze een leuke attentie”, vertelt de organisatie.

Digitaal doneren
Hoewel veel mensen zaterdag thuis waren om de deur te openen voor de ijsberen, waren er ook een aantal adressen waar niemand aanwezig was. Ook konden de ijsbeertjes niet bij alle huizen in Deurne een bezoekje brengen. “Ze hebben keihard gewerkt. Ondanks dat, hebben ze niet overal aan kunnen bellen. Heb je ons gemist? Dan kun je via deze link je bijdrage nog doen”, meldt de organisatie van de collecte.

Het ingezamelde geld wordt gebruik voor het onderhoud van de speeltoestellen en het terrein van De Speuldries, zodat de gratis toegankelijke speeltuin kan blijven bestaan. Deze keer heeft het bestuur wel overwogen om de inzamelingsactie een keer niet door te laten gaan vanwege het fraudegeval dat vorig jaar aan het licht kwam: “Natuurlijk, er is gezien alle aandacht die er al voor de speeltuin is geweest, even getwijfeld of we het wel moeten doen. Maar om ons heen hoorden we vooral dat we het juist wel moesten doen.” Het bestuur van de organisatie meldde in november vorig jaar dat hun penningmeester een fors bedrag aan het vermogen van De Speuldries zou hebben onttrokken.

Hub van Doorne
De speeltuin in de Sint Jozefparochie is door de jaren heen een begrip geworden in de regio. De eerste aanzet tot De Speuldries werd al in 1935 gegeven door Hub van Doorne, toen hij met zijn gezin naar het Hofke van Marijke verhuisde. Voor zijn dochter ontwierp hij een draaimolen, die werd voortbewogen door twee pony’s. Toen in 1953 een stichting in het leven werd geroepen om een speelplek te realiseren, was de beoogde locatie ten oosten van het Hofke van Marijke de meest logische keuze.

In april 1954 werd definitief besloten om hier de speeltuin te realiseren. Waarschijnlijk werd deze in 1955 al in gebruik genomen, maar pas op 13 mei 1956 verrichtte burgemeester Lambert Roefs de officiële opening na de inzegening door pastoor Van Abeelen.

Opknapbeurt
Rond 1978 was de speeltuin toe aan een grote opknapbeurt. De werkgroepleden die het onderhoud verrichtten, werden in de loop der jaren steeds ouder en de werkgroep aslmaar kleiner. Met de uitgifte van een brochure, getiteld: ‘We hebben maar één speeltuin in Deurne; wat doen we daar mee?’, werd geprobeerd aandacht voor het werk te vragen.

Bij de viering van het zilveren jubileumfeest in juni 1979 kreeg de speeltuin de naam De Speuldries. Hiervoor hadden mensen suggesties in kunnen zenden. Uit de bijna vijfhonderd inzendingen werd die van Marion Manders uit de Jan van Goijenstraat gekozen. De naam van de speeltuin is samengesteld uit de woorden speul, dat dialect is voor ’speel’ en dries, dat ‘grasveld’ betekent.

Heropening
De organisatie werd nieuw leven ingeblazen en nadat in 1979 het 25-jarig jubileum was gevierd, kon in 1980 de opgeknapte speeltuin worden heropend. Het toenmalige bestuur had plannen om de speeltuin ook toegankelijk te maken voor mindervaliden.

Er werd een meerjarenplanning opgezet en in samenwerking met diverse instanties en de NUSO (landelijke speeltuin vereniging) zorgde dit voor de oplevering van een unieke speeltuin in 1985. Het resultaat was zodanig dat er door de NUSO een folder werd uitgegeven, met daarin een stappenplan voor de aanpassing van andere speeltuinen, dat gebaseerd was op de werkwijze van De Speuldries.

Speellandschap
In 1997 werd vanwege nieuwe wet- en regelgeving dertig procent van de toestellen afgekeurd en was het weer tijd voor een grondige opknapbeurt. In samenwerking met de gemeente werd er een masterplan opgesteld en in 1999 creëerde architect Jan Meindertsma van Bureau Speelmij een speellandschap met huisjes, bruggetjes en heuveltjes. In 2001 werd er een familieschommel geplaatst, twee jaar later een sproei-installatie en in 2004 werd de trampoline in gebruik genomen.

Toen De Speuldries op zondag 5 juni 2005 het vijftigjarig bestaan vierde, nam wethouder Peter Hanssen een nieuw speeltoestel officieel in gebruik. Kinderen konden meedoen aan een workshop van Jongleergroep Hebbes en Mang’s Maskertheater gaf een voorstelling. In het Hofke van Marijke was ook een fototentoonstelling te zien over 50 jaar De Speuldries.

Grote renovatie
In 2008 onderging de speeltuin een grote renovatie. In het weekend van 5 tot en met 7 april 2008 werden het Hofke van Marijke en De Speuldries feestelijk heropend, tegelijk met het jaarlijkse lentefeest, kermisattracties, kinderspelen en een ballonwedstrijd. Er kwam een nieuw toiletgelegenheid, een ruimte voor de beheerder en een terras met overkapping. Verder werd de speeltuin uitgebreid met drie nieuwe toestellen.

Afgelopen jaar werd in oktober afscheid genomen van de grote, gele glijbaan. Deze moest wijken omdat de veiligheidseisen voor speeltoestellen steeds strenger worden en de oude baan in de toekomst hier niet meer aan zou voldoen De werkgroep onderhoud van de speeltuin ging daarom op zoek naar een nieuw speeltoestel en ging daarvoor zelfs een dagje, met een paar kinderen, bij diverse speeltuinen in de regio op bezoek om ideeën op te doen.

Maar nog voor de nieuwe toestellen geleverd konden worden, kwam het fraudegeval aan het licht en beschikte De Speuldries niet meer over voldoende financiële middelen om de bestelling te betalen. Omdat de leverancier begrip had voor de situatie waarin Stichting de Speuldries terecht was gekomen, werd de nieuwe glijbaan toch alvast geleverd en kreeg het bestuur van de speeltuin uitstel van betaling tot begin deze maand.

De planning is dat de speeltuin voor dit seizoen weer opent op dinsdag 2 april en dan tot en met 27 oktober elke dag geopend is, behalve op maandag.

Foto’s: Speeltuin De Speuldries

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen