23.1 C
Deurne
woensdag 17 juli 2024
Home- DeurneDMG-radioprogramma Platenrijk viert 400ste uitzending; ‘Muziek met een Deurnese omlijsting’

DMG-radioprogramma Platenrijk viert 400ste uitzending; ‘Muziek met een Deurnese omlijsting’

Het radioprogramma Het Platenrijk van DMG viert komende zondag het bereiken van een bijzondere mijlpaal; het is dan de vierhonderdste aflevering die wordt uitgezonden. De radioshow ontstond in 2016 toen DMG Radio haar programmering in het weekend vernieuwde en heeft het in de zes jaar van haar bestaan ook een aantal veranderingen doorgemaakt.

Programmamaker van het eerste uur Eric Welten herinnert zich nog de beginperiode: “In eerste instantie duurde het programma drie uur en presenteerde collega Martien Vogels en ik elk anderhalf uur. Helaas is hij net één aflevering voor de honderdste show toen gestopt en werd Het Platenrijk tijdelijk een uur korter en door mij alleen gepresenteerd.”

Mooie combinatie
Inmiddels heeft Welten sinds 2022 een nieuw dj-maatje: “Rick van de Vondervoort had al meerdere programma’s op DMG gepresenteerd en is ook iemand die net als ik helemaal gek is van de muziek uit de jaren ’70 en ’80. Een mooie combinatie dus, die ervoor zorgde dat het programma nog zelfs langer ging duren dan in de oorspronkelijke opzet.”

Al vier jaar is Het Platenrijk een vaste waarde tussen 13.00 en 17.00 uur in de zondagse programmering van DMG Radio. “We wilden een heel nieuw concept en bijbehorend muziekformat brengen, maar tegelijkertijd moest het ook vertrouwd klinken en passen binnen de rest van de programmering op zondag. Het werd uiteindelijk Het Platenrijk; een naam die verwijst naar de jaren ’70 en ’80 toen de muziek nog echt van vinylplaten kwam en het is ook een plek die rijk is aan de mooiste tracks uit die periode”, vertelt Welten.

Deurnese karakter
Over de inhoud van het programma is in de voorbereiding van de opzet zorgvuldig gekeken naar alle onderdelen die Het Platenrijk vormen. “We hebben niet alleen onderzocht welke muziek we het beste kunnen draaien op deze dag en dit tijdstip voor onze doelgroep, maar ook naar hoe we het lokale Deurnese karakter in het programma konden verweven. De toegevoegde waarde die een radiozender als DMG heeft, zit hem vooral in de nabijheid die we hebben naar de luisteraar toe. Het is eigenlijk muziek met een Deurnese omlijsting”, legt dj Eric Welten uit.

De DMG-presentator zit vol met anekdotes over gebeurtenissen in onze gemeente en de relatie met bepaalde muziek: “Het is niet alleen dat we nummers draaien van lokale bands als Double Trouble of liedjes draaien die alleen een hit waren in onze regio, zoals Ryder en Tonight. Of bijvoorbeeld typische nummers die je hoorde in de Apollo, De Rooie Leeuw, Den Deel of De Kwien. Het gaat veel verder”, zegt Welten. “Wist je dat Polle Eduard ooit het nummer Onderweg heeft gemaakt, dat gaat over het Walhalla in Deurne en dat die locatie ook letterlijk in de songtekst voorkomt?”

Gevoel
Het sterke aan het wekelijkse vier uur durende radioprogramma is volgens de presentatoren: een gevoel dat wordt gevormd door de muziek in combinatie met wat erover wordt verteld. “Ik ben een stuk jonger dan Eric, maar vind de hits uit deze periode geweldig”, zegt dj Rick van de Vondervoort. “Samen met mijn collega draai ik niet alleen zomaar plaatjes, maar willen we er ook een lokale duiding aan geven. Dat doen we met spontane weetjes, maar ook met de rubriek de Tijdmachine. Daarbij nemen we de luisteraar mee terug naar een Deurnese gebeurtenis in het verleden en de muziek van dat moment.”

In het radioprogramma worden niet alleen de geijkte hits uit de jaren ’70 en ’80 gedraaid, legt Welten uit: “Dat is het mooie aan het Platenrijk. We hebben samen wekelijks vier uur uitzendtijd om de geliefde en bekende nummers te draaien, maar ook om de pareltjes op te zoeken die veel van ons zijn vergeten en tegelijkertijd heel graag nog een keer horen.”

Bowling Liessel
De DMG-dj heeft meteen een goed voorbeeld van zo’n nummer: “Neem nou de Haagse band Boom Boom Mancini en Red Skies of Love. Dat zegt zo waarschijnlijk weinig mensen iets en toch als je het hoort, heb je zoiets van ‘Oooh ja!’. Bovendien is dan leuk om te weten dat deze band ooit live heeft opgetreden in de toenmalige bowling in Liessel.”

Maar er zijn volgens Eric Welten veel meer links met Deurne en populaire muziek: “Voor de hand liggen natuurlijk bands als Doe Maar, Close to you en Bots. Daar besteden we natuurlijk ook aandacht aan; toch zijn er veel meer muzikanten die een blijvende indruk hebben achtergelaten in onze gemeente. Bijvoorbeeld BZN, waarvan de leden toen optraden bij Zalen Van Bussel in de Sint Jozefparochie en wat dacht je van de Normaal-sticker die nog steeds op de koelcel prijkt van Zaal Van de Putten waar ze destijds optraden.”

De vierhonderdste uitzending van Het Platenrijk is zondag 30 juni van 13.00 tot 17.00 uur te horen op DMG Radio. De zender is te beluisteren in de regio Deurne op 106.2 FM en via Ziggo digitale radio op kanaal 918. Online kun je naar DMG luisteren via dmgdeurne.nl en de DMG-app die gratis is te downloaden in Google Play en de App Store.

Foto’s: DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen