23 C
Deurne
woensdag 17 juli 2024
Home- DeurneDodenherdenkingen in gemeente Deurne; ‘Vrede en vrijheid zijn kwetsbaar en het waard...

Dodenherdenkingen in gemeente Deurne; ‘Vrede en vrijheid zijn kwetsbaar en het waard om zuinig op te zijn’

Op 4 mei worden jaarlijks de slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht tijdens de Nationale Dodenherdenking. In de gemeente Deurne gebeurt dat vanavond met herdenkingen in Deurne-centrum, Neerkant, Helenaveen, Zeilberg en Liessel. Bij elke Dodenherdenking zal een afgevaardigde van het gemeentebestuur aanwezig zijn.

Burgemeester Greet Buter nodigt iedereen in de gemeente uit om één van de herdenkingen bij te wonen: “Nu de actieve herinnering aan die tijd bij steeds minder mensen aanwezig is, is het vertellen van de verhalen over wat oorlog werkelijk betekent alleen maar belangrijker. Hoe oorlog mensen, gezinnen, families raakt. Hoe geweld levens van gewone mensen zoals u en ik voorgoed veranderen kan.”

Kwetsbaar
Net als het Nationaal Comité 4 en 5 mei geeft burgemeester Buter aan dat de oorlog in Oekraïne laat zien hoe kwetsbaar die vrijheid is. “Tot voor kort was oorlogsgeweld iets van ver weg of van vroeger. Sinds een paar maanden zijn we eraan herinnerd dat het ook weer erg dichtbij kan komen. Vrede en vrijheid zijn kwetsbaar en het waard om zuinig op te zijn.”

Verbondenheid
Met het thema ‘vrijheid in verbondenheid’ voor de herdenking van dit jaar wil het Nationaal Comité ook benadrukken hoe onze vrijheid verbonden is met de vrijheid van anderen. “Ik vind dat een mooi thema, maar ook die zogenaamde ‘open deur’. Zonder verbondenheid kan een vrije samenleving volgens mij niet bestaan, juist mét elkaar maken we dat mogelijk”, zegt Buter.

Dit zijn de plaatsen waar in de gemeente Deurne woensdagavond 4 mei herdenkingen worden gehouden.

  • In Helenaveen vertrekt de stille tocht om 19.30 uur bij de Gouden Helm, onder begeleiding van fanfare Wilona, naar het monument.
  • In Zeilberg start de herdenking om 19.00 uur in gemeenschapshuis Den Draai. Om 19.20 uur vertrekt men onder begeleiding van muziekverenging Excelsior naar het monument waar om 19.30 uur de herdenking zal plaatsvinden.
  • In Liessel start de herdenking bij het monument om 19.45 uur.
  • Om 19.30 uur begint de herdenking in Deurne-Centrum in de St. Williborduskerk.
  • In Neerkant vertrekt men om 19.15 uur vanuit gemeenschapshuis de Moost naar het oorlogsmonument onder begeleiding van muziekvereniging St. Willibrordus.

Nationale Herdenking
Daarnaast is er de Nationale Herdenking in Amsterdam waar Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima aanwezig zijn en de de eerste krans leggen bij het Nationaal Monument op de Dam. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang) en om 20:00 uur twee minuten stilte in acht te nemen.

Foto: VVV Land van de Peel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen