19.6 C
Deurne
zaterdag 10 juni 2023
Home- DeurneDodenherdenkingen op 4 mei in centrum Deurne en bij Zeilbergs oorlogsmonument

Dodenherdenkingen op 4 mei in centrum Deurne en bij Zeilbergs oorlogsmonument

Ieder jaar wordt in heel Nederland tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Uit respect wordt om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden.

In Deurne vindt de Dodenherdenking plaats in de Willibrorduskerk aan de Markt met bijdragen van het Deurnes Mannenkoor en leerlingen van basisschool de Aventurijn. In de Zeilberg wordt de Nationale Herdenking gehouden bij het oorlogsmonument bij de Clarinet en zijn de harmonie van Muziekvereniging Excelsior en een aantal leerlingen van Basisschool Zeilberg aanwezig.

Kranslegging
Het is in de Zeilberg de vijfenzeventigste keer dat er wordt deelgenomen aan de Nationale Dodenherdenking. Normaal wordt bij de jaarlijkse gelegenheid een krans gelegd namens de Dorpsraad Zeilberg, maar deze keer heeft de werkgroep en het bestuur van de Dorpsraad gevraagd om dit jaar zelf de krans te mogen leggen. Naast de afgevaardigde van de gemeente Deurne, zal ook de voorzitter van de Dorpsraad een woord spreken bij het monument.

Koor Animato
De Dodenherdenking start in Zeilberg traditiegetrouw in Sociaal Cultureel Centrum Den Draai. Daar zal Martien van Rijt namens de werkgroep de deelnemers aan de herdenking welkom heten en geeft pastoor Dieter Hedebouw zijn bijdrage. Het is voor hem de eerste keer dat hij aanwezig is bij de Dodenherdenking in Zeilberg en Deurne. Verder zullen koor Animato en een aantal leerlingen van Basisschool Zeilberg optreden. Rond tien voor half acht gaan de aanwezigen in een stille tocht van Den Draai naar het monument, voorafgegaan door de harmonie van Muziekvereniging Excelsior.

Merel Cuppen
Bij het monument zijn er bijdragen van verschillende aanwezigen en voorafgaand aan de twee minuten stilte, zal Merel Cuppen van de harmonie het Signaal Taptoe laten klinken. Na afloop van de herdenking keert de stoet terug richting Den Draai, waar gelegenheid is om na te praten en gedachten te delen.

Fietstocht
Direct na de meivakantie zal door de werkgroep in de groepen 7 en 8 van de Zeilbergse basisschool, voorlichting worden gegeven over de Tweede Wereldoorlog en wordt een fietstocht gereden langs bijzondere plekken in Zeilberg waar de geschiedenis van de oorlog nog steeds zichtbaar is.

Dominee Ada Rebel
In het centrum van Deurne zingt het Deurnes Mannenkoor woensdag vanaf 19.30 uur diverse liederen en lezen de leerlingen van basisschool de Aventurijn gedichten voor in de St. Willibrorduskerk. Wethouder Helm Verhees houdt namens de gemeente een toespraak waarna Jerom Coppus de Last Post zal blazen. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte. Daarna is er een overweging van pastoor Dieter Hedebouw en een gebed van Dominee Ada Rebel.

Gilde St. Antonius Abt
Organist Bert Augustus zorgt voor de muzikale omlijsting van de herdenking en het Gilde St. Antonius Abt begeleidt de bezoekers naar het monument waar de kranslegging plaatsvindt. Dit wordt verzorgd door Helm Verhees, kinderen van Scouting Deurne en leerlingen van de Aventurijn. Na afloop is er bij Café De Brouwer aan de Markt mogelijkheid om samen te komen en na te praten.

Respect
De werkgroepen die de herdenkingen organiseren, vragen inwoners van Deurne om voor deze gelegenheid de nationale driekleur halfstok te hangen. Uit respect voor nabestaanden van gesneuvelden wordt gevraagd om op 4 en 5 mei de Nederlandse vlag correct op te hangen. Ook burgemeester Buter van gemeente Deurne noemt dit een verstandige oproep.

Zoveel pijn
Zelfs nadat de BBB grote winnaar werd bij de Provinciale Statenverkiezingen en de partij en boerenorganisaties opriepen om de omgekeerde protestvlaggen weer om te draaien, werd daar niet overal gehoor aan gegeven. Afgelopen week deed Caroline van der Plas van de BBB opnieuw een oproep: “Dit doet mensen zoveel pijn en als ze zo’n noodkreet doen aan mensen in Nederland, dan wil ik daar heel graag aan meewerken om het verzoek te doen om in ieder geval die vlag op 4 en 5 mei weer rechtop te hangen. Als je nou denkt van ‘dat gaat me te ver’, het kan dat mensen er heel principieel in zijn, maar haal hem dan gewoon eventjes weg.” Voorzitter Mario Berkers van ZLTO-De Peel zegt dat zijn organisatie zich daarbij aansluit.

Open brief
Nabestaanden van gesneuvelde Nederlandse militairen schreven in een open brief op LinkedIn dat de omgekeerde vlag voor hen heel kwetsend is: “Voor ons is het pijnlijk om die vlag omgekeerd te zien hangen. Ons kind, onze ouder, partner, broer of zus kwam thuis in een kist onder diezelfde vlag. Hun leven verloren in dienst van het Nederlandse volk. Voor uw vrede en democratie. Het is jaren geleden, maar voor ons voelt het als gisteren.”

Foto: Jack Leenders

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen