6 C
Deurne
woensdag 30 november 2022
Home- DeurneDOE! en DeurneNU willen bezuinigen op verbouwingskosten gemeentehuis

DOE! en DeurneNU willen bezuinigen op verbouwingskosten gemeentehuis

De fracties van DOE! en DeurneNU willen dat er opnieuw wordt gekeken naar de kosten van de voorgenomen verbouwing van het gemeentehuis in Deurne. Dit gaven ze tijdens de gemeenteraadsvergadering afgelopen dinsdagavond aan in een motie.

Hierbij moet volgens de twee politieke partijen rekening worden gehouden met de gevolgen van corona waarbij steeds vaker thuis wordt gewerkt. Ook zien zij het liefst dat de ambities wat betreft de energieneutraliteit wat naar beneden worden bijgesteld om zo kosten te besparen. Het voorstel om de kosten voor de verbouwing omlaag te brengen kreeg steun van een meerderheid in de gemeenteraad. Alleen de VVD ziet geen mogelijkheid om de verbouwingskosten nog verder naar beneden te brengen.

Nodige creativiteit
Het college van B&W geeft aan dat er bij elke stap in het ontwerp is getekend én gerekend en dat er met de nodige creativiteit gelukt is om de kosten van het ontwerp binnen het krediet te houden. Nu nog aanpassingen doen zou juist nog meer kosten tot gevolg hebben volgens het college door onder meer het uitlopen van de planning: “We zitten zo ver in het proces, de aanbesteding loopt, dat alles wat u nu nog wilt aanpassen, gaat leiden tot hoge kosten.”

Brandveiligheid
Ook komt de deadline van de Veiligheidsregio steeds meer in het gedrang met in het ergste geval een gedwongen sluiting van het gemeentehuis. Het gebouw is niet brandveilig legt het college uit: “Dat wordt nu door de veiligheidsregio gedoogd, maar dat houdt een keer op. Daarnaast willen we onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners op een goede manier kunnen ontvangen in het gebouw, met aandacht voor veiligheid, privacy en comfort.”

Thuiswerken
De kosten die volgens DOE! en DeurneNu mogelijk bespaard kunnen worden door aanpassingen op basis van de toename van thuiswerken, leveren volgens het college niet de gewenste besparing op: “Thuiswerken biedt ruimte aan de ene kant, maar kost meer aan de andere kant. Recent onderzoek van accountants- en belastingadviseurbedrijf PWC wijst uit dat het thuiswerken veel duurder gaat zijn voor organisaties dan het werken op locatie. We zullen moeten zoeken naar een goede balans.”

Flexibel
Er is volgens het college in het ontwerp nog wel ruimte om te schuiven. Op veranderingen door corona waarbij aan de ene kant meer ruimte nodig is en de andere kant weer minder, kan nog worden ingespeeld en zijn ze flexibel. B&W geven aan: “En we willen zorgen voor goede werkplekken, niet alleen voor onze medewerkers en het bestuur, maar zeker ook voor de vele partners in het gebouw, zoals de Peelgemeenten, politie, zorgpartijen en straks ook de bibliotheek.”

Voorbeeldfunctie
Over de mogelijkheden om te  bezuinigen op energieaanpassingen is het college resoluut: “Laat helder zijn: we ‘verdienen’ niets met bezuinigen op energiemaatregelen. Iedere euro die hierop wordt bezuinigd zal via energielasten weer moeten worden bijgelegd. Daarnaast hebben wij als gemeente een voorbeeldfunctie. Wat voor een beeld schetsen wij naar onze inwoners en bedrijven als wij zelf niet het goede voorbeeld geven in duurzaamheid?” Voor dit gedeelte heeft de gemeente 2 miljoen euro gereserveerd. Een investering die zich volgens de gemeente uiteindelijk terugverdient omdat de jaarlijkse energierekening van 120.000 euro naar nul kan gaan.

Geen franje
Naast de 2 miljoen voor duurzaamheid gaat er 1,2 miljoen naar het brandveilig maken van het gemeentehuis, 1,5 miljoen is gereserveerd voor groot onderhoud en 5,6 miljoen wordt uitgegeven aan het verbouwen van de entree, een multifunctionele zaal en een andere indeling van ontvangstruimtes en werkruimtes. De kosten voor de hele verbouwing bedragen 10,3 miljoen. De gemeente zegt dat er alles aan gedaan is om de kosten laag te houden: “De basis is op orde gebracht, geen franje. Daar waar je keuzes hebt, is de winst heel beperkt. Het proces is goed doorlopen, iedereen is betrokken, laten we snel beginnen.”

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen