De politie in Zuidoost-Brabant heeft er de handen vol aan; drugslabs en alle criminaliteit die daarbij komt kijken. Van drugsafval tot liquidaties. Maar wie de kopstukken zijn die achter de organisaties zitten en profiteren van de miljoenenwinsten, is voor de politie moeilijk te achterhalen.
Opvallend is volgens de politie dat het aantal drugsdumpingen lijkt af te nemen. “Goed nieuws zou je denken. Alleen wordt er niet minder drugs geproduceerd. Dus dat afval moet ergens naar toe. Waar blijft dat? Het is een gevaar voor mens en natuur”, geeft de politie aan. Op dit moment zijn er vijf lopende onderzoeken naar opgerolde drugslabs in de regio waar op meerdere plekken personen zijn aangehouden maar waar de opdrachtgevers onbekend blijven.
Neerkant
Onder de zaken bevindt zich ook het amfetamine lab dat werd opgerold aan de Heitrak in Neerkant. In de middag van donderdag 25 februari 2021 werd daar in een schuur een werkend lab ontdekt en werden vier mannen aangehouden. Het lab zelf was niet groot, maar er stonden wel grote ketels waarin zij het product produceerden. Deze waren goed voor 1600 liter per stuk. Op het rommelige terrein troffen agenten nog een aantal schuren aan met daarin duizenden liters drugsafval. Naast de vier aangehouden mannen is de opdrachtgever nog niet gepakt.
Tientallen vuurwapens
In Someren werd op de Bergdijk een groot drugslab ontdekt tijdens een inval op 24 december 2020. Hierbij werden grote hoeveelheden chemisch afval aangetroffen en in een woning werden tientallen vuurwapens in beslag genomen. Er werd ook een hoeveelheid amfetamineolie aangetroffen en afgevoerd. “Duidelijk is dat we te maken hebben met een groot lab dat langere tijd heeft gedraaid en waar in potentie voor duizenden liters aan eindproduct kon worden gefabriceerd”, meldt de politie. Ook in deze zaak zijn drie aanhoudingen geweest, maar de grote opdrachtgever ontbreekt. De twee mannen uit Deurne van 38 en 55 jaar die werden aangehouden, zouden ook meer weten van andere drugszaken waaronder één in Noord-Limburg.
10 miljoen euro dagomzet
Op een boerderij aan de Hoogeindseweg in Leende is in februari 2017 één van de grootste labs van Nederland aangetroffen. “Een ware drugsfabriek”, noemt de politie het. Die schat dat er zo’n 150 kilo MDMA en 100 kilo amfetamine per dag gemaakt kon worden. Dat betekent een vermoedelijke dagomzet van 10 miljoen euro. Uiteindelijk werden drie personen aangehouden, maar de opdrachtgever voor het lab werd ook daar nooit gevonden.
Gevaarlijke situaties
Op een manege aan de Stokkelen in Eersel is in oktober 2020 een enorm crystal-meth lab ontdekt. “De concentratie kwikdampen was er dusdanig hoog dat er gevaarlijke situaties konden ontstaan”, zegt de politie. Naast ruim 1500 kilogram methamfetaminepasta, stuitten de rechercheurs ook op een kleine hoeveelheid methamfetamine-olie en diverse grondstoffen voor de productie van drugs en drugsafval. Het schoonmaken van deze zeer professioneel opgezette drugsfabriek kostte de politie 175.000 euro. Vijf personen werden aangehouden, maar niet de hoogste baas.
Chemische lucht
Maandagavond 22 februari 2021 werd in het centrum van Veghel, op de Hoofdstraat, een werkend drugslab aangetroffen dat was ingericht voor de productie van crystal meth. “Eerder op de avond kregen we een melding dat er een sterke chemische lucht rondom een pand aan de Hoofdstraat hing. Dankzij deze tip is de politie op het spoor gekomen van de drugslab die midden in een woonwijk stond. We hebben toen een persoon aangehouden, maar wederom ontbreekt het spoor van de opdrachtgever”, geeft de politie aan.
België
Ook over de grens in België worden regelmatig drugslabs ontdekt, zoals in de zomer van vorig jaar in Merksplas. De man die hiervoor werd aangehouden, was waarschijnlijk eerder al betrokken bij een ander lab op zijn manege in Oud-Turnhout. De politie vermoedt dat deze labs vanuit Nederland zijn aangestuurd.
Tips
De recherche is op zoek naar meer informatie over deze drugslabs. Weet je wie er achter deze labs zit als opdrachtgever of waar de grondstoffen vandaan komen? Of heb je een vermoeden wie er nog meer bij betrokken kunnen zijn? Neem dan contact op met de politie via de opsporingstiplijn op 0800-6070. Dat kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.