16.2 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneDuitse graffitilegende RIO exposeert in Deurnese galerij

Duitse graffitilegende RIO exposeert in Deurnese galerij

Beroemde graffitikunstenaars van over de hele wereld weten de weg voortaan te vinden naar de Deurnese Stationsstraat. Unframed Art Gallery is daar hét adres waar zowel artiesten als bezoekers uit binnen- en buitenland naartoe komen voor de street art. Afgelopen vrijdag opende de Duitse graffitilegende RIO een expositie van zijn werk in de Deurnese galerij.

De Duitse street artist komt uit Dortmund, waar iedereen in de graffitiwereld hem kent. Al sinds 1986 is hij actief onder de artiestennaam RIO, maar hij is ook bekend als MASON of IOS. Zijn kunstwerken zijn altijd makkelijk te herkennen vanwege de unieke stijl: dik, blokvormig en op het eerste gezicht meteen herkenbaar.

Drie letters
De tentoonstelling in Deurne is voor de Duitser de grootste solo-expositie tot nu toe. Hierbij laat hij in allerlei variaties zien wat hij kan doen met de naam RIO. Er is zelfs een boek verschenen waarin deze drie letters centraal staan. THE PROCESS OF WRITING beschrijft aan de hand van foto’s en verhalen in 224 pagina’s de inspiratiebronnen en het creatieve proces van RIO.

Belangrijk onderdeel daarvan zijn de stripfiguren van Vaughn Bõde; een Amerikaanse underground cartoonist en illustrator, bekend van zijn personage Cheech Wizard en zijn kunstwerken met wellustige vrouwen. Niet alleen RIO is gefascineerd door het werk van Bõde, ook onder andere graffitikunstenaars genieten zijn personages nog steeds van een enorme populariteit.

Elke trein
RIO heeft in Dortmund een eigen studio waar hij zijn werken spuit. In diezelfde stad was hij één van de artiesten die in de jaren ’80 in het tot dan toe ‘graffiti-kale’ Dortmund elke trein voorzag van zijn ‘signature’. Geen enkele wagon bleef ongeverfd, waarmee de stad definitief op de graffiti-kaart werd gezet.

Ook die stijl van RIO uit de beginperiode is bij de tentoonstelling in Deurne te zien. Die vroege werken zijn wat grover van vorm en zijn tentoongesteld op een pilaar in de galerijruimte. Ook zijn er aan de wanden van de galerij werken te zien die door bepaalde kleuren een andere uitstraling krijgen, terwijl de lay-out hetzelfde blijft.

BLADE
De expositie van RIO is nog deze hele maand te zien bij Unframed Art Gallery aan de Stationsstraat 37 in Deurne. Eigenaar Guillermo Delouw heeft voor na de tentoonstelling van de werken van RIO al een volgende grote naam klaar staan. Vanaf 14 juni hangen er werken van BLADE, een Amerikaans graffitilegende uit de Bronx die al in 1972 begon met zijn spuitwerk en wordt gezien als ‘de Koning van Graffiti’. Unframed houdt op 8, 9 en 10 november ook een groot evenement in het Klokgebouw Eindhoven.

Naast de reguliere tentoonstellingen organiseert de Deurnese galerij ook evenementen en workshops, waarbij bezoekers op een interactieve manier met de kunst en de kunstenaars in contact kunnen komen en hun eigen kunstwerk kunnen creëren.

Lees ook: Wereldberoemde street art in Deurnese galerij; expositie Londense kunstenaar Mode2 geopend

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen