18.7 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneDrie dagen lang vliegoefeningen van Defensie boven de Peel

Drie dagen lang vliegoefeningen van Defensie boven de Peel

Defensie traint komende week drie dagen lang in het aanvragen van luchtsteun, waarbij boven de Peel gevlogen wordt met twee civiele vliegtuigen. Mogelijk nemen ook een F-16 en F-35 deel aan deze oefening.

Bij operatie Green Strike die plaatsvindt van dinsdag 14 mei tot en met donderdag 16 mei, worden militairen opgeleid tot Joint Terminal Air Controller (JTAC) bij de School Grond‐Lucht Samenwerking. Na het behalen van hun certificaat zijn de militairen als gekwalificeerde operators in staat om vanuit een vooruitgeschoven positie gevechtsvliegtuigen, aanvalshelikopters en bewapende UAV’s (onbemande luchtvaartuigen) aan te sturen boven het inzetgebied.

De JTAC wordt vaak gezien als een essentiële functie voor missies, vanwege het belang van luchtsteun bij hedendaagse Speciale Operaties. De Joint Terminal Attack Controller (JTAC) en Laser Operator (LO) functioneren als één geheel en vormen de Tactical Air Control Party (TACP), samen met de chauffeur van het Fennek-verkenningsvoertuig. Namens de grondcommandant wijzen zij het te bombarderen doel aan voor de gevechtsvlieger. Daarbij worden verschillende communicatiemiddelen en laser- en meetapparatuur ingezet.

Tijdens de oefening boven de Peel wordt gevlogen met de civiele vliegtuigen L‐39 Albatros en Learjet en waarschijnlijk ook de militaire gevechtsvliegtuigen F-16 en F-35. Dinsdag 14 mei wordt de hele dag geoefend. Op woensdag 15 mei wordt gevlogen in de middag en avond en op donderdag 16 mei opnieuw de gehele dag.

Foto: Defensie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen