14.6 C
Deurne
maandag 20 mei 2024
Home- DeurneLezing over Deurnese Jan Floris Martinet; één van de meest gelezen auteurs...

Lezing over Deurnese Jan Floris Martinet; één van de meest gelezen auteurs van zijn tijd

Wanneer mensen tegenwoordig over het Martinetplein of door de Oude Martinetstraat lopen, hebben de meesten van hen vast niet in de gaten dat de straatnaam een rijke historie kent. Net als het vroegere Winkelcentrum de Martinet, hebben de plekken hun namen te danken aan de in Deurne geboren Jan Floris Martinet. Heemkundekring H.N. Ouwerling houdt daarom op woensdag 22 mei een lezing over deze invloedrijke Deurnenaar.

Hij leefde van 1729 tot 1795 en was predikant, natuuronderzoeker, geschiedkundige, schrijver, pedagoog en theoloog. De tijd waarin Martinet leefde, was de Verlichting; een periode waarin blindelings geloven langzaamaan plaatsmaakte voor zelf nadenken, waarnemen en onderzoeken.

Catechismus
Martinet kon zijn werk als predikant goed combineren met natuurwetenschappelijk onderzoek. Hij zag de schoonheid van de natuur als een belangrijk bewijs voor het bestaan van God. Hij schreef artikelen en leerboeken om alle opgedane kennis toegankelijk te maken voor de jeugd én voor volwassenen. Vooral door zijn Catechismus der Natuur was Martinet één van de meest gelezen auteurs van zijn tijd in ons land.

Bij de lezing van Heemkundekring H.N. Ouwerling over Jan Floris Martinet, wordt ingegaan op het leven en het werk van deze bijzondere Deurnenaar en op de tijd waarin hij leefde. Een periode die ook bekend is vanwege de strijd voor meer democratie en verbetering van de welvaart. Een strijd waaraan ook Martinet zijn steentje bijdroeg.

Miranda van de Mortel
Als gast is bij de lezing de uit Deurne afkomstige Miranda van de Mortel aanwezig, die zich beroepsmatig bezighoudt met de Brabantse geschiedenis en daarover onder andere heeft gepubliceerd in het populairwetenschappelijke tijdschrift InBrabant. Ze is al jaren gefascineerd door plaatsgenoot Martinet en heeft veel onderzoek gedaan naar zijn leven en werk.

De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 22 mei in Sociaal Cultureel Centrum Den Draai aan de Blasiusstraat 2 in Deurne-Zeilberg en begint om 20.00 uur. De toegang is voor leden gratis, niet-leden betalen 3 euro.

Foto: DeurneWiki, Wikipedia

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen